Kontaktinformation
Agneta Börjeson, extern resurs vid Programmet för odlad mångfald
Röttle natur och kultur, rottlenaturkultur@gmail.com, 070-572 66 77.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Våren 2021 utökas Grönt kulturarv®-sortimentet med fyra nya sorter. Bland dem finns både köks- och prydnadsväxter. Följ länkarna och läs mer om bourbonrosen 'Pipar Hans', parklinden KRISTINA E, parklinden 'Övedskloster' E och pepparroten 'Wallen'.
Fröerna som kom in till Fröuppropet togs hand om av genbanken för växter på Nordiskt Genresurscenter (NordGen). Historierna om Fröuppropets sorter har sammanställts i boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna.
På NordGen har Fröuppropets sorter blivit groningstestade och uppförökade. Sorterna har också undersökts avseende om det rör sig om unika sorter. De som var liv i och ansågs vara unika finns nu bevarade i genbanken och kan också distribueras till växtförädlare, forskare och andra. Information om sorterna finns i databasen SESTO.
NordGen bevarar frön från hela Norden. Frösamlingen består av 30 000 fröprover av 300 olika arter. Här finns allt från nyare sorter förädlade i Norden till gamla nordiska lantsorter samt vilda släktingar till våra odlade fröförökade kulturväxter.
NordGens syfte är i första hand att bevara, så några stora mängder frö kan inte distribueras. Men i mån av tillgång så kan det gå att få fröer för hemmabruk. För att få ut sorterna på marknaden krävs att det finns privata aktörer som förökar upp utsäde samt att de är registrerade enligt utsädeslagstiftningen. Många av de sorter som kommit in med Fröuppropet kan registreras som bevarandesort eller amatörsort vilket innebär ett enklare förfarande.
Om sorterna på NordGen har en historia och odlades före 1950 kan de vid försäljning märkas med varumärket Grönt kulturarv®. Läs mer om detta under Grönt kulturarv®: Fröer.
Agneta Börjeson, extern resurs vid Programmet för odlad mångfald
Röttle natur och kultur, rottlenaturkultur@gmail.com, 070-572 66 77.
Samordnare för Pom vid SLU: Helena Persson, 0735-32 84 92
Kontaktuppgifter till Poms medarbetare
Postadress: Pom, Box 57, 230 53 Alnarp
Besöksadress: Pomonavägen 4, Alnarp. Hitta hit!
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen