Kontaktinformation
Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Nu kommer fyra nya böcker från Pom. De handlar om rosor, popplar, pelargoner och jordgubbar.
Nu lanseras sex nyheter i Grönt kulturarv®-sortimentet. Det är humlen 'Böle' och 'Tväråsel', syrenen 'Emilie Piper' och de tre tulpanerna 'Kersti', 'Skäret' och 'Tofta'. Följ länkarna och läs mer!
Ända sedan medeltiden har en mångfald av träd och buskar odlats i svenska parker och trädgårdar.
Till en början utgick man från det som växte vilt i svensk natur, men i takt med att nya delar av världen utforskades hämtades även exotiska arter hit. Skickliga trädgårdsmästare tog fram sorter som var anpassade till lokala klimat- och markförhållanden och lokala traditioner. Allt detta har resulterat i en mångfald av träd och buskar som idag kan hittas i till exempel slotts- och herrgårdsparker, villa- och koloniträdgårdar, på kyrkogårdar, och i stadsparker runt om i landet.
Speciellt i samband med de offentliga parkernas framväxt under andra halvan av 1800-talet hämtades mycket växtmaterial från plantskolor på kontinenten. Späth’s plantskola i Tyskland var en av de viktigaste. Kring år 1900 fanns ett oerhört rikt sortiment av buskar och träd i odling i Sverige, med en stor variation i bladform, färger och växtsätt. Ett syfte med Träd- och buskuppropet har varit att få en bild av hur mycket av detta som finns kvar idag.
Träd- och buskuppropet startade med syfte att kartlägga äldre arter och sorter av prydnadsträd och buskar i Sverige, framför allt sådana som funnits i odling före 1950. Exempel, på släkten som är representerade med ett flertal sorter i Poms samling är Malus, Ulmus, Crataegus, Fraxinus, Aesculus, Philadelphus och Syringa. Det finns också en stor samling Populus som just nu är under utvärdering.
Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92