Kontaktinformation
Karin Persson, genbankskurator
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Våren 2021 utökas Grönt kulturarv®-sortimentet med fyra nya sorter. Bland dem finns både köks- och prydnadsväxter. Följ länkarna och läs mer om bourbonrosen 'Pipar Hans', parklinden KRISTINA E, parklinden 'Övedskloster' E och pepparroten 'Wallen'.
Lök- och knöluppropet var en rikstäckande inventering där vi letade efter äldre material av lökar och knölar. Syftet med uppropet var att finna och dokumentera lökar och knölar som har odlats sedan före 1940 i Sverige. Uppropet startade under våren 2006 och var det sjätte uppropet inom Pom och avslutades 2010 som de övriga uppropen inom Pom.
Lökar och knölar har odlats sedan medeltiden i vårt land. De första som introducerades i landet var troligen påskliljan, snöklockan och madonnaliljan. Andra populära lökväxter såsom hyacinter, morgonstjärna, pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner infördes under 1600-talet. På 1800-talet introducerades nyheter som dahlior och begonior. Förmodligen finns det stora regionala skillnader i landet med avseende på vilka lök- och knölväxter som människor har odlat.
Varför bevara lök och knölväxter?
De vårblommande lökarna och knölarna är lättodlade och långlivade, vilket har bidragit till att de ofta kan påträffas i och utanför äldre trädgårdar. Med tiden har de lökarna som trivs i vårt klimat och jordmån överlevt. När det gäller de sommarblommande arterna så som dahlior och knölbegonior, har de inte anpassat sig till vårt klimat på samma sätt, utan måste tas upp och förvaras frostfritt under den kalla årstiden. Trots detta merarbete finns det dahlior som har en mer än 100-årig odlingshistoria i Sverige.
Dessa växter har både en rik kulturhistoria att värna om och en genetisk mångfald som är viktig att ta tillvara. Det är dessa växter som Poms lök- och knölupprop är intresserad av att bevara för framtiden. De mest intressanta växterna kommer att bevaras i en nationell genbank som är under uppbyggnad. På regionala klonarkiv runt om i landet kommer växterna och dess historia att visas upp för allmänheten.
Karin Persson, genbankskurator
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56
Samordnare för Pom vid SLU: Helena Persson, 0735-32 84 92
Kontaktuppgifter till Poms medarbetare
Postadress: Pom, Box 57, 230 53 Alnarp
Besöksadress: Pomonavägen 4, Alnarp. Hitta hit!
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen