'Åkerö' - nestorn

Senast ändrad: 07 juli 2023
Teckning av äpplet 'Åkerö' ur Olof Eneroths Handbok i svensk pomologi, del 2.

År 1759 lät dåvarande ägaren till Åkerö gods i Södermanland C. G. Tessin beställa ett 60-tal fruktträd från Holland. Kanske var det med denna sändning som ’Åkerö’ kom till oss i Sverige.

En annan möjlighet är att sorten uppstod här genom en kärnsådd på godsets ägor. Oavsett ursprung växte det blivande moderträdet med kraft och beslutsamhet och blev med tiden osedvanligt stort. Men det var inte bara storleken utan också de tilldragande och välsmakande frukterna som väckte uppmärksamhet. ’Åkerö’ framstod tidigt som något utöver det vanliga.

I mitten av 1800-talet rekommenderade pomologen Olof Eneroth ’Åkerö’ till odling i hela landet och framhöll speciellt dess härdighet och bördighet som goda egenskaper. Sorten spreds med stor framgång i hela Norden och är än idag en älskad sort som uppskattas för frukternas uppfriskande och milt syrliga smak. Om ’Transparent blanche’ är sommaräpplet i mormors trädgård, så är ’Åkerö’ vinteräpplet. Båda sorterna njuts med fördel som de är, men lämpar sig också för bakning och annan tillagning. 

’Åkerö’ växer majestätiskt och bär sina tegelröda frukter med stolthet. Dessa har en mycket speciell ägglik form. Ett annat udda karaktärsdrag är den näsliknande utväxt som kan förekomma vid skafthålan. Utseendet är oförglömligt charmigt. Betänk sedan att dagens ’Åkerö’äpplen smakar likadant som de våra förfäder njöt av för 250 år sedan. Bara en riktigt gammal vis nestor kan bjuda på en sådan svindlande tanke. 

Text: Inger Hjalmarsson


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92