'Transparente Blanche' - kosmopoliten i mormors trädgård

Senast ändrad: 06 juli 2023
Botanisk illustration av sorten 'Transparant Blanche'. Illustrationen är gjord av H. Sjöberg och publicerad i Svenska fruktsorter av A. Pihl och J. Eriksson, publicerad 1912.

'Transparente Blanche' är ett riktigt mormorsäpple. De flesta av oss har någongång i barndomen plockat och ätit detta saftiga och syrliga äpple med smak av sommarens sista solvarma dagar. Frukten njuts ofta direkt från trädet, men till skillnad från andra tidigmognande sorter kan 'Transparente Blanche' även användas i hushållet.

Sorten har odlats länge i Baltikum och angränsande delar av Ryssland. Från Wagners plantskola i Riga skickade den till Frankrike 1852 och därifrån vidare till Danmark och Sverige. Redan 1875 ställdes svenskodlade frukter av 'Transparente Blanche' ut på den stora fruktutställningen i Köpenhamn. Under 1890-talet blev sorten allmänt känd i Europa och Nordamerika, så känd att den kan förmodas vara världens mest planterade sommaräpple.

'Transparente Blanche' har även kallats 'Vitt klaräpple'. Att sorten givits namn med ord som klar och transparente torde bero på det saftiga, syrliga, nästintill genomskinliga fruktköttet. Frukterna kännetecknas också av sitt vitgula yttre och en angenäm doft. 'Transparente Blanche' är tämligen lättodlad, anspråkslös och härdig. Det är en sort som alltjämt förtjänar sin plats i våra trädgårdar, inte minst med tanke på våra barnbarn.

Text: Inger Hjalmarsson


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92