DR WESTERLUNDS BLOMMA - skulle rena luften och göra den friskare
Dr Westerlund rekommenderade en rosengeranium för att rena luften och göra den friskare.
Om Dr Westerlunds rekommendation
Dr Ernst Westerlund föddes 1839 och arbetade som läkare i Enköping 1868 - 1924. Det sägs att han använde sig av nya och ovanliga metoder för att få patienterna att tillfriskna. Så t ex rekommenderade han dem att i sjukrummen ha en rosengeranium för att rena luften, göra den friskare.
Rosengeranium har ända sedan 1700-talet varit den populäraste krukväxten i våra hem, men sällan har den förekommit i handeln. Den var en typisk släkt- och vänskapsväxt, som man delade med sig av. Eller stal ett skott av! Redan år 1788 står namnet rosengeranium i Svenska Akademiens ordlista och i flera brev från samma tid talas det om den. Den är en hybrid, en korsning mellan troligen läkepelargon, Pelargonium radens, och bollpelargon, Pelargonium capitatum, och tillhör Doftpelargon-Gruppen.
Bonnafis, Hastige friaren, Vägglusaträd ...
Eftersom växten var så vanlig i hemmen och namnet var svårt att uttala, fick den många dialektala och förvanskade namn. Dr Westerlunds hälsoblomma var vanligast, följt av Bonnafis och Kärringfis liksom av Hastige friaren, Vägglusaträd, Luktegott och Rönnjarium.
Nu har fattigmansstämpeln bleknat och rosengeranium säljs även i de fina butikerna ihop med andra populära doftpelargoner.
Om selektionen insamlad och märkt Grönt kulturarv®
I början av 1930-talet arbetade Anna-Stina och Birgit tillsammans, de var inte bara arbetskollegor utan blev också bästa vänner. Någon gång under samma årtionde fick Anna-Stina ett skott, en stickling från Birgits stora doftpelargon. Denna vackra växt var ursprungligen ett skott från en planta, som Birgit fått av sin mans morfar, den legendariske Dr Ernst Westerlund.
Anna-Stina tog väl hand om pelargonen, som hon fått av sin bästa vän och såg till att hon alltid hade en eller två stora plantor i sitt hem. När hon för några år sedan gick bort, tog svärdottern Charlotta hand om växten. Idag står den hos Charlottas dotter Maria, som är mycket krukväxtintresserad och som tar väl hand om växten. Det skott, som Charlotta för säkerhets skull tog, är nu också det en stor planta.
Beskrivning
Växten är grov, grenar sig flitigt och får ofta ett charmigt, lite bångstyrigt utseende. Bladen är flikade, grova och har markerade nerver. Bladens doft följer med i bakverket på ett tydligare sätt än hos andra selektioner. De få blommorna små och rosa. Doften är en underbar blandning av gammeldags ros och citron, Men om du blundar, när du gnuggar ett blad i handen, känner du säkert andra dofter också. Så blunda!
Kontaktinformation
Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56