'Drottningminne' - en färgglad släktklenod

Senast ändrad: 27 november 2020
Blomningen hos zonalpelargonen 'Drottningminne'. Färgfoto.

Från gården Drottningminne i södra Jämtland kommer denna zonalpelargon, som fått gårdens namn.

Sedan 1930-talet har växten i obruten följd funnits på gården och idag är det Ruth som i tredje generationen odlar och tar hand om den. På 1930-talet var det Ruths farmor som skötte om den. Hos farmodern stod alltid pelargonen i österfönstret i köket eller i kammarens söderfönster. Hon tyckte om starka färger och därför var hon extra förtjust i 'Drottningminne'.

När farmodern dog fick Ruths mor ansvaret för 'Drottningminne' och därefter blev det Ruths tur att ta hand om den. Ruth har alltid minst 2 eller 3 exemplar hemma på gården för att hon ska vara säker på att den ska finnas kvar.

Beskrivning

'Drottningminne' har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt. Växten bär många blommor, som även som avblommade sitter kvar på stjälken.

En planta av sorten 'Drottningminne' står i fönsterkarmen till ett spröjsat, vitmålat fönster. Pelargonen står i en kruka med ostindisk dekor. Blomman är starkt rosa. Färgfoto.
Zonalpelargon 'Drottningminne'. Foto: Mäster Grön
Närbild av blomman hos pelargonsorten 'Drottningminne'. Sorten har starkt rosa blommor. Färgfoto.
Zonalpelargon 'Drottningminne'. Foto: Mäster Grön

Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se