'Maria Dangel' - liten men naggande god

Senast ändrad: 30 oktober 2022
Pelargon 'Maria Dangel'. Fotot är taget lite på avstånd och visar hela plantan i full blom. Blommorna är rosa.

I samband med ett bröllop i Blekinge 1864 hade bruden med sig en zonalpelargon från sitt barndomshem. Pelargonen fick med tiden samma namn som sin ägare 'Maria Dangel'.

Maria Johansdotter föddes 1839 i Blekinge. När hon var 25 år gifte hon sig med Nils Danjel Pehrsson och de flyttade tillsammans till en by utanför Tving. Detta var år 1864. Vid giftermålet hade Maria med sig en pelargon som ett minne från sitt barndomshem till sitt nya hem. Med tiden fick pelargonen samma namn som sin skötare, 'Maria Dangel'. En krukväxt som följde med henne hela livet.

Maria och Nils fick barn och barnbarn. Ett av dessa, Erik, blev trädgårdsmästare och startade en handelsträdgård i Nättraby. Erik började någon gång under 1940-talet att odla och sälja sin släktpelargon. Erik drev sin rörelse tills han gick bort 2008, då var han över 94 år.

Pelargonen finns fortfarande i släkten som nu odlas och vårdas av femte generationen.

Beskrivning 

Pelargonen har rosa blommor med vita stråk i mitten, som är halvfyllda och sitter tätt. Bladen sammetslena med tydlig zon. Mycket tacksam, rotar sig lätt och får ett kompakt fint växtsätt.

'Maria Dangel' är troligen samma pelargon som 'Hilma från Hovdala'.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56