Dahlia 'Bonny Blue' NYHET 2024

Senast ändrad: 08 november 2023
Närbild av blomman hos dahlian 'Bonny Blue'.

Västmanland 1930-talet

Dahlia Dahlia x pinnata (Boll-Gruppen) 'Bonny Blue'

Historia: Denna dahlia går att spåra tillbaka till en gård strax utanför Västerås. Historien berättar om Signe som kom till gården som 14-åring med sina föräldrarna. 1930 gifte hon sig med David och med tiden köpte de barndomshemmet. Signes och Davids son Arne, som föddes 1930, berättar att dahlian har blommat ”så länge jag minns”.

'Bonny Blue'är en känd sort som registrerades i England 1920 av den irländske förädlaren Archer. Sorten fanns med som nyhet i Göteborgs trädgårdsförenings priskurant 1952. ”DEKORATIVDAHLIOR Bonne Bleu. Lysande violett, storblommig pompon. Mycket rikblommig. Höjd 130 cm .”

Beskrivning: 'Bonny Blue' har blålila, bollformade blommorna som sitter på långa, gröna, stabila stjälkar. På kalkbladens baksida finns enstaka vita strimmor. Bladverket är mellangrönt.

Grupp: Boll-Gruppen

Höjd: 130 cm

Blommans diameter: ca 9 cm

Blomfärg: Blålila med vita streck på baksidan

Blomningstid: I Skåne, från juli – till frosten kommer

Insamlad: Västerås, Västmanland

Odlingsanvisning: Dahliaknölarna planteras efter sista frosten på våren. Under växtsäsong ska växten har mycket vatten och näring. Plocka bort äldre blommor för att få en längre blomning. När frosten har tagit bladverket, tas knölarna upp och förvaras frostfritt i ca 5-10 grader och mörkt. 


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56