Dahlia 'Liseberg Röd' NYHET 2024

Senast ändrad: 02 januari 2024
Närbild av den röda blomman hos dahlian 'Liseberg Röd'.

Västergötland början av 1900-talet

Dahlia Dahlia x pinnata (Pionblommiga Gruppen) 'Liseberg Röd'

Historia: 'Liseberg Röd' kommer från ett äldre par i Huskvarna. De berättar att dahlian ursprungligen kommer från Lisebergs landeri i Göteborg. Där ska den har odlats runt förra sekelskiftet.
Det har funnit flera ägare till Lisebergs landeri genom tiderna. Mest känd är den brittiska familjen Nonnen som bodde där från det tidiga 1820-talet fram till 1905, då den sista ur familjen avled. Familjen Nonnen är kända för mycket, bland annat för att John Nonnen tog dahlian till Sverige i början av 1800-talet. I Göteborgs Handels- Och Sjöfartstidning från 1839 står följande: ”Då flere Herrskaper yttrat sin önskan att i Lisebergs Trädgård få se Dahliorna eller Georginerna i full fägring, för att göra urval af dem de åstunda köpa för nästkommande år…//… att till detta ändamål sagda trädgård hålles öppen Söndagen den 11 …//…”

Beskrivning: Mörkt sammetsröda blommor, med vita strimmor på baksidan, något nickande. Långa, mörkt röda blomskaft som behöver bindas upp.

Grupp: Pionblommiga Gruppen

Höjd: ca 110 cm

Blommans diameter: ca 9 cm

Blomfärg: Mörkröd med ljusare röd baksida, med vita strimmor

Blomningstid: I Skåne, från juli till frosten kommer

Insamlad: Huskvarna, Småland

Odlingsanvisning: Dahliaknölarna planteras efter sista frosten på våren. Under växtsäsong ska växten har mycket vatten och näring. Plocka bort äldre blommor för att få en längre blomning. När frosten har tagit bladverket tas knölarna upp och förvaras mörkt och frostfritt (ca 5-10 grader). 


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56