Tulpan 'Södra Öland' NYHET 2023

Senast ändrad: 02 januari 2024
Närbild av blomman hos tulpansorten 'Södra Öland'.

Öland början av 1900-talet

Tulipa gesneriana 'Södra Öland'

Historia: Denna typ av tulpan har hittats på flera plaster från de södra delarna av Öland. De flesta av tulpanerna går att spåra tillbaka till 1930-talet, men en kollekt går att följa till början av 1900-talet. Det är den som bevaras i Nationella genbanken och finns som Grönt kulturarv®.
Donatorn, som är i 85-års åldern, kommer ihåg den från sin barndom på 1940-talet. Hon berättar att hennes fostermor som var född på 1800-talet, inte har planterat tulpanen utan troligen var det en generation tidigare som har odlat den. Hur långt tillbaka vet inte donatorn, men åtminstone från början av 1900-talet.

Beskrivning: En enkel senblommande tulpan där utsidan av kalkbladen är matt plommonfärgade med ett vitt stråk längst kanten. Kalkbladens insida är bärnstensfärgad. Ögat är svart/gult som en stjärna. Tulpanen har en svårbestämd färg, men väldigt vacker. 'Södra Öland' har ett stabilt växtsätt.

Grupp: Sena Enkelblommiga Gruppen

Höjd:50 cm

Blomhöjd: 7 cm

Blomningstid: Vid provodling på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i mitten av maj och blommar i ungefär två veckor.

Insamlad: I en trädgård i Färjestaden på Öland

Odlingsanvisning: Planteras på hösten i september-oktober. Gödslas med benmjöl efter blomningen. Plockas upp efter några år för att dela på lökarna.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56