Bergnepeta 'Linghem'

Senast ändrad: 15 juli 2024
Bergnepetan 'Linghem' i blom. I mitten av fotot ses de lila blomställningarna. Färgfoto.

Östergötland 1938

Nepeta racemosa 'Linghem'

 

Beskrivning: Bergnepeta med grågrönt, doftande bladverk. Blålila blommor på bågformigt uppåtpekande blomstjälkar. Trevlig kant- och rabattväxt. 

Höjd: 30-35 cm

Blomtid: Vid provodling på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö blommar sorten i maj-juni. Klipps den tillbaka efter blomning fortsätter den blomma långt in på hösten.

Blomfärg: Blålila.

Historia: Bergnepetan är insamlad i Tyresö, vid ett brunt hus med gröna dörrar och en tomt som sluttar brant ner mot vattnet. Huset var från början en sportstuga och stod inflyttningsklart 1938. Den byggdes av Aases föräldrar och Aase minns att när hon var barn cyklade familjen från hemmet i Stockholm ut till stugan. När trädgården skulle börja planteras i slutet av 1930-talet köptes rosorna till den stora rabatten framför huset i en handelsträdgård, men alla andra växter i trädgården fick familjen av grannar, vänner och släktingar. Bergnepetan fick Aases mamma Margit från sitt föräldrahem Udala utanför Linghem i Östergötland. Föräldrahemmet var ett litet hus byggt 1917 av Aases mormors föräldrar. Hur gammal nepetan är vet vi inte, men säkert är i alla fall att den stod i Linghem 1938 när Aases mamma hämtade en delning av den till det nybyggda huset i Tyresö. Samtidigt fick hon också delningar av en stormhatt och en malva. Nepetan planterade hon i en rabatt vid stugans östra gavel och där har den vuxit i alla år och slängt sina blålila blommor över rabattens stenkant. Med åren har den också fått flytta ut i fler rabatter i trädgården.

Insamlad: Tyresö, Södermanland.

Odlingsanvisning: Soligt och väldränerat läge. Om plantorna klipps tillbaka efter blomning återkommer den med fler flor.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2015.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19