Daglilja 'Esbjörn'

Senast ändrad: 27 mars 2024
Närbild av den gula blomman hos daglilja 'Esbjörn'. Blomman är varmt kadmiumgul med bakåtböjda kalkblad.

Dalarna 1940-talet

Hemerocallis 'Esbjörn'

 

Beskrivning: Daglilja med varmt gula, väldoftande blommor. Blommorna sitter i höjd med bladverket. Lättodlad och rikblommande. 

Höjd: 70-80 cm i blom

Blomtid: När sorten provodlats på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har den gått i blom i slutet av maj. Blomningen sträcker sig över cirka tre veckor.

Blomfärg: Varmt gul. Blommornas diameter är 9-10 cm. De inre kalkbladen har en lätt vågig bladkant. 

Historia: Vid ”bron”, trappan till Esbjörns timmerstuga i byn Långlet, växte den här dagliljan på 1950-talet. I Långlet, som ligger strax nordväst om Mora i Dalarna, bodde också Sara. Hon var född och uppvuxen här och nu bodde hon med sin egen familj i byn. Saras föräldrahem låg granne med Esbjörns hus och när Sara hälsade på sina föräldrar la hon märke till den vackra dagliljan på granntomten. Sara var intresserad av trädgård och växter och det var inte så vanligt i byn vid den här tiden, men Esbjörn delade intresset. Vid något tillfälle kom de att börja prata och Sara fick en delning av dagliljan att ta med hem. Hon planterade den i sin egen trädgård och den kom att kallas ”Esbjörns lilja” efter Esbjörn som hon fått den av. När Esbjörn och hans familj flyttade vidare efter några år försvann dagliljan från rabatten vid timmerstugan, men fortsatte troget att blomma i Saras trädgård. När Saras dotter Sonja skaffade egen trädgård i slutet av 1960-talet bad hon att få med sig plantor av den väldoftande dagliljan och planterade dem i en bred list runt flaggstången mitt i trädgården.

Dagliljan som fått sortnamnet ’Esbjörn’ kan med stor sannolikhet spåras till Statens järnvägars planteringar. Esbjörns far arbetade vid järnvägen och familjen bodde i SJ:s tjänstebostäder i Morastrand. Esbjörn fick troligen dagliljan från sin fars arbete eller tog med sig en delning från rabatterna utanför husen. Husen revs i slutet av 1950-talet eller början av 1960-talet. Kanske har ett minne av SJ:s planteringar bevarats tack vare Esbjörn?

Insamlad i: Mora, Dalarna.

Odlingsanvisning: Lättodlad på de allra flesta trädgårdsjordar. Trivs i allt från lätt skugga till full sol. Uppskattas av pollinerare. 

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från hösten 2023.  


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19