Hjärtbergenia 'Möja'

Senast ändrad: 27 november 2020
Hjärtbergenian 'Möja' i blom. Färgfoto.

Uppland 1920-talet

Bergenia cordifolia 'Möja'

 

Beskrivning: Hjärtbergenia med vackert ljust rosa blommor. Breda, lite buckliga blad med vågiga kanter och hjärtformad bladbas. Svagt rödbruna blomstjälkar. Milt röda höstfärger.

Höjd: 50 cm i blom. Bladverket cirka 40 cm.

Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av maj och pågått i ungefär tre veckor.

Blomfärg: Ljusrosa klocklika blommor med rödbrunt foder. Blomdiameter 1,5 cm. Blommorna sitter samlade i en bred klase.

Historia: Där det fanns en liten rabatt, där fanns bergenian. Så berättade Maja-Lisa om hur det var på ön Möja i Stockholms skärgård när hon först kom dit i början av 1940-talet. Hon och hennes familj hyrde sommarnöje där och Maja-Lisa, som var intresserad av botanik och trädgårdsväxter, la märke till att de boende på ön sällan hade trädgårdar så som hon var van att se dem, men ibland en rabatt invid husväggen. "Och fanns det en liten rabatt så var det bergenian som växte där. Några hade löjtnantshjärtan också och någon gång brandliljor" mindes Maja-Lisa.

På 1960-talet började Maja-Lisa och hennes familj att leta efter något eget på Möja och köpte till slut en tomt på ön. Efter två års sparande och planerande kunde de äntligen starta bygget. När huset stod klart i slutet av 1960-talet fick Maja-Lisa en liten planta av bergenian av en gammal skärgårdsbo. Det var en kvinna som var barnfödd på ön och hon hade haft den så länge hon kunde minnas. Hon berättade att när hon var barn växte bergenian till och med på sophögar där den blivit utkastad vid rensning av rabatterna.

Insamlad: på ön Möja i Stockholms skärgård.

Odlingsanvisning: Trivs i de flesta jordar. Odlas i allt från skugga till full sol. Tålig och anspråkslös. Sprider sig med jordstam.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers från våren 2018.

Närbild av de ljusrosa blommorna hos hjärtbergenian 'Möja'. Färgfoto.
Hjärtbergenia 'Möja'. Foto Linnea Oskarsson, SLU.
Närbild av blomställningen hos hjärtbergenian 'Möja'. Blommorna är ljust rosa. Färgfoto.
Hjärtbergenia 'Möja'. Foto Linnea Oskarsson, SLU.
Närbild av blomställningen hos hjärtbergenian 'Möja'. Blommorna är ljust rosa. Färgfoto.
Hjärtbergenia 'Möja'. Foto Linnea Oskarsson, SLU.

Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se