Höstflox 'Elise i Bossgården'

Senast ändrad: 27 mars 2024
Höstfloxen 'Elise i Bossgården' har vita blommor med ett mörkt rosa öga. Bladen har en vågig bladkant.

Västergötland 1931

Phlox paniculata 'Elise i Bossgården'

 

Beskrivning: Höstflox med vita blommor med ett mörkrosa öga. Bladen är mörkt gröna och har vackert vågig bladkant. Stadig och frisk.

Höjd: 110 cm.

Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av juli och sträckt sig över cirka en månad.

Blomfärg: Vit med mörkt rosa öga. Lila pip. Klassisk floxdoft. Blomdiameter 2,5 cm.

Historia: Elise i Bossgården hette egentligen Elisabeth och flyttade in på Bossgården som nygift 1911. Bossgården var hennes makes släktgård och tillsammans blev Elise och han den åttonde generationen i samma familj som drev gården.

Både Elise och hennes man var trädgårdsintresserade, men den vita höstfloxen var det Elise som planterade på Bossgården. Floxen hade hon fått av makens kusiner, fem syskon som bodde på den närbelägna Skattegården. Syskonen drev gården tillsammans och en av dem, Johannes, var också skicklig möbelsnickare. Elise och hennes man umgicks mycket med syskonen och någon gång före 1931 fick Elise plantor av den vita floxen att ta med hem. Att det var före 1931 kunde dottern Anna-Lisa berätta. Hon började skolan det året och visste att när floxen började blomma var det inte så långt kvar tills hon skulle börja första klass.

När Anna-Lisa var barn stod floxen planterad på ena sidan av bostadshusets veranda. På den andra sidan stod en mörkt rosa flox och båda rabatterna var inramade av ett lågt hönsnät så att hönorna inte skulle komma åt blommorna. På samma plats invid verandan fortsatte även Anna-Lisa att odla floxen, så den växte där i åtminstone sextio år. När Anna-Lisa så småningom lät bygga ett nytt hus när nästa generation skulle ta över gården var det självklart att delningar av höstfloxen skulle flytta med.

Insamlad i: Stenstorp, Västergötland.

Odlingsanvisning: Höstfloxen vill stå i näringsrik och fuktig, men väldränerad jord. Den trivs i full sol eller lätt skugga. Blomningen förlängs om överblommade blomställningar klipps bort. 

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2023. 


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19