Höstflox 'Morfar Albert'

Senast ändrad: 05 februari 2024
Närbild av blomman hos höstfloxen 'Morfar Albert'. Blommorna är rosa och nästan cirkelrunda med ett mörkare rosa öga. Färgfoto.

Stockholm 1920-talet

Phlox paniculata 'Morfar Albert'

 

Beskrivning: Höstflox med friskt grönt bladverk och små, nästan cirkelrunda blommor. Blommorna är rosa med ett mörkare rosa öga och cirka 2 cm i diameter. Svag, god doft.

Höjd: 90 cm

Blomtid: Vid provodling på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av juli och blomningen har sträckt sig över cirka fyra veckor.

Blomfärg: Rosa med mörkare rosa öga.

Historia: I en koloniträdgård med vit trägrind, blomsterrundel framför entrén och stora gamla äppleträd växer höstfloxen ’Morfar Albert’. Trädgården ligger i Bromma och har varit i samma familjs ägo i nästan hundra år. Monica, som har kolonin idag, berättar att hennes mormor och morfar tillträdde den i november 1919. Då användes större delen av trädgården till husbehovsodling, men några få perenner fanns det ändå plats för. Höstfloxen planterades av Monicas morfar Albert någon gång på 1920-talet. När höstfloxen nu lanseras i handeln är det Albert som fått ge namn åt sorten. ”Hemma hos oss kallades den alltid för ”farsans flox” berättar Monica. Det sa både min mamma och min morbror.”

Insamlad: Bromma, Stockholm.

Odlingsanvisning: Höstfloxen vill stå i näringsrik och fuktig, men väldränerad jord. Den trivs i full sol eller lätt skugga. Blomningen förlängs om överblommade blomställningar klipps bort.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2015.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19