Höstflox 'Morfar Albert'

Senast ändrad: 09 november 2020
Närbild av blomman hos höstfloxen 'Morfar Albert'. Blommorna är rosa och nästan cirkelrunda med ett mörkare rosa öga. Färgfoto.

Stockholm 1920-talet

Phlox paniculata 'Morfar Albert'

 

Beskrivning: Höstflox med friskt grönt bladverk och små, nästan cirkelrunda blommor. Blommorna är rosa med ett mörkare rosa öga och cirka 2 cm i diameter. Svag, god doft.

Höjd: 90 cm

Blomtid: Vid provodling på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av juli och blomningen har sträckt sig över cirka fyra veckor.

Blomfärg: Rosa med mörkare rosa öga.

Historia: I en koloniträdgård med vit trägrind, blomsterrundel framför entrén och stora gamla äppleträd växer höstfloxen ’Morfar Albert’. Trädgården ligger i Bromma och har varit i samma familjs ägo i nästan hundra år. Monica, som har kolonin idag, berättar att hennes mormor och morfar tillträdde den i november 1919. Då användes större delen av trädgården till husbehovsodling, men några få perenner fanns det ändå plats för. Höstfloxen planterades av Monicas morfar Albert någon gång på 1920-talet. När höstfloxen nu lanseras i handeln är det Albert som fått ge namn åt sorten. ”Hemma hos oss kallades den alltid för ”farsans flox” berättar Monica. Det sa både min mamma och min morbror.”

Insamlad: Bromma, Stockholm.

Odlingsanvisning: Höstfloxen vill stå i näringsrik och fuktig, men väldränerad jord. Den trivs i full sol eller lätt skugga. Blomningen förlängs om vissna blommor tas bort.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers från våren 2015.

Närbild av blomman hos höstfloxen 'Morfar Albert'. Blommorna är runda, rosa och med ett mörkare rosa öga. Färgfoto.
Höstfloxen 'Morfar Albert'. Sorten har rosa blommor med ett mörkare rosa öga. Färgfoto.
Närbild av blomman hos höstfloxen 'Morfar Albert'. Blommorna är rosa och nästan cirkelrunda med ett mörkare rosa öga. Färgfoto.

Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: Linnea.oskarsson@slu.se