Såpnejlika 'Kvinnsgröta'

Senast ändrad: 02 januari 2024
Blommande plantor av såpnejlikan 'Kvinnsgröta'. Sorten har mörkt rosa blommor. Färgfoto.

Öland 1960-talet

Saponaria officinalis 'Kvinnsgröta'

 

Beskrivning: Såpnejlika med dubbla, mycket väldoftande blommor i en ovanlig mörkrosa färg. Blommorna är cirka 3,5 cm i diameter. Såpnejlikan är en tålig och lättetablerad perenn som sprider sig snabbt med utlöpare. I gynnsamma lägen kan den odlas i kruka för att begränsas. Bladverket är friskt grönt.

Höjd: 80 cm

Blomtid: Vid provodling på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i slutet av juli och blomningen har sträckt sig över cirka fyra veckor.

Blomfärg: Dubbla, mörkt rosa blommor. Blommorna är ljusrosa när de slår ut, men blir allt mörkare med åldern.

Historia: Den mörkt rosa såpnejlikan är insamlad i det lilla samhället Kvinnsgröta på Öland. Där växer den i en privatträdgård, men också i en vägkant en bit bort. Riktigt hur den kommit till Kvinnsgröta vet vi inte, men Allan som äger trädgården där såpnejlikan står, berättar att den fanns där när han flyttade in på 1960-talet. Såpnejlikan i diket har vuxit där lika länge och kanske har någon slängt ut en bit från trädgården som etablerat sig där. På någon annan plats i byn verkar den inte finnas. Och Kvinnsgröta – vad kommer namnet från? Jo, det sägs att byns kvinnor en gång under orostider avväpnat en grupp danska soldater genom att ge dem så mycket gröt att de somnat.

Insamlad: Kvinnsgröta, Öland.

Odlingsanvisning: Såpnejlikan är en tålig, lättodlad perenn som trivs i de flesta lägen. Lättetablerad och lättförökad. Sprider sig med utlöpare.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2016.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19