Stjärnflocka 'Lilla Mickelgårds'
Gotland 1920-talet
Astrantia major 'Lilla Mickelgårds'
Beskrivning: Klassisk mormorsperenn med ljust rosa blommor. Rikblommande med brett och lite yvigt växtsätt, inte så stramt upprätt som många moderna sorter. Fin i rabatter och till snitt. Omtyckt av pollinerare.
Höjd: 90-100 cm
Blomtid: När sorten provodlats på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har den gått i blom i början av juni. Blomningen sträcker sig in i augusti. Ofta kommer en andra, mindre blomning under hösten.
Blomfärg: Ljust rosa. Blomdiametern är 4-4,5 cm.
Historia: Norr om Visby ligger byn Lilla Mickelgårds. I byn finns en gård med samma namn, till vardags kallad ”Lilla Mickels”. Här växte Maja upp, tillsammans med sin mamma Julia och fem syskon. Maja, född 1921, berättade att stjärnflockan stod i trädgården redan när hon var barn, i slutet av 1920-talet. Där hade den planterats av mamma Julia. Julia, född 1880, lät bygga gården Lilla Mickelgårds 1909. På ett foto från början av 1900-talet står Julia med ett litet sällskap vänner framför det nybyggda huset. Framför dem syns en prydlig rundel med gräs och sommarblommor. Rundeln finns kvar än idag, men det var inte här som stjärnflockan växte utan i en rabatt på baksidan av huset. Hur den kom till trädgården visste inte Maja, men det var nog så att hennes mamma fått den av en vän eller granne.
Maja växte upp med traditionen att stjärnflockan, tillsammans med strandiris och violrotsiris, hörde till de lite ”finare” växterna i trädgården och det kan vara så att Julia fått stjärnflockan från prästgården i Stenkyrka eller Lummelunda. Vid båda gårdarna fanns prästfruar med trädgårdar och stort trädgårdsintresse.
Julia gick bort redan 1945, men tack vare Maja finns växterna kvar på gården. Hon och hennes man övertog Lilla Mickelgårds och såg till att växterna levde vidare. I dag är det nästa generation på gården som tar hand om stjärnflockan och de andra växterna i trädgården.
Insamlad i: Väskinde, Gotland.
Odlingsanvisning: Näringsrik, fuktig men väldränerad jord i sol-halvskugga. Lättodlad, men trivs inte i torra lägen. Fin till samplantering och till snitt.
Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från hösten 2023. Sorten finns i begränsad mängd i handeln under 2024.
Kontaktinformation
Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19