Strandbinka 'Fru Frida Lindström'

Senast ändrad: 03 maj 2019
strandbinka Fru Frida Lindström. Grönt kulturarv

Jämtland 1939

Erigeron glaucus ’Fru Frida Lindström’

 

Beskrivning: En frisk, tålig sort som sprider sig fort. Den blir en vacker marktäckare i både soliga och skuggiga lägen. Sorten blommar med cirka 5 cm breda, ljuslila blommor.

Höjd: 40-45 cm

Blomtid: När sorten provodlats på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har den gått i blom i början av juni. I zon 6 i Östersund startar blomningen i slutet av juli. Blomningen sträcker sig över flera veckor och klipps vissna blommor bort kan den pågå långt in på sensommaren.

Blomfärg: Sorten har ljust lila strålblommor och en gul disk.

Historia: 1939 köpte fru Frida Lindström en gård i Östersund i Jämtland. Frida Lindström var trädgårdsintresserad och trädgården blev hennes skötebarn. Perennerna låg henne särskilt varmt om hjärtat. 1979 sålde hon gården vidare, men bodde kvar fram till sin död i början av 1990-talet. Frida Lindström berättade mycket om blommorna för de nya ägarna och det var viktigt för henne att de fick stå kvar och togs om hand. Två av växterna hade stått i trädgården redan när hon flyttat in 1939. Det var en ormbunke och så den ljuslila strandbinkan som nu lanseras. Det är tack vare Frida Lindströms berättelser och de nya ägarnas intresse som vi kan spåra växten mer än 70 år tillbaka. När strandbinkan nu återintroduceras i handeln får den namn efter fru Frida Lindström som tog så väl vara på den.

Insamlad i: Östersund, Jämtland.

Odlingsanvisning: Strandbinkan trivs i både sol och lätt skugga. Den föredrar väldränerad trädgårdsjord som inte är allt för torr under sommaren. Blomningen förlängs om vissna blommor tas bort.

Var kan jag se sorten i odling? Sorten finns att se i Landeriträdgården på Göteborgs botaniska trädgård samt vid Per-Albintorpet på Jamtli i Östersund.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers från våren 2013.

erigeron-fru-frida-lindstrom.jpg
erigeron-fru-frida-lindstrom-1.jpg
erigeron-fru-frida-lindstrom-2.jpg

Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se