'Professor Fagerlind'

Senast ändrad: 24 januari 2023
Närbild av blomman hos spinosissima-rosen 'Professor Fagerlind'. Färgfoto.

Uppland 1960-talet

Rosa (Spinosissima-Gruppen) 'Professor Fagerlind'

Historia: Rosen är förädlad av den legendariske botanikprofessorn vid Stockholms universitet Folke Fagerlind (1907-1996), som bland annat forskade kring växternas artbildning. För att studera rosornas korsningsbenägenhet planterades ett stort forskningsmaterial i Bergianska trädgården. 'Professor Fagerlind' förädlades under 1960-talet inom ramen för detta forskningsarbete.

Beskrivning: En unik, storvuxen och överdådigt blommande buskros, en av de rikast och tidigast blommande sorterna i Gruppen. 2,5–3,5 m hög och lika bred. Engångblommande. Blommar rikligt från månadsskiftet maj/juni till mitten av juni i de varmaste delarna av Sverige. Blommor karminrosa som successivt övergår mot en ljusare blåtonad nyans, vanligen 4–6 cm, enkla och grunt skålformade till flata. Doft tämligen stark och söt.

Sorten är utmärkt för användning i både privata trädgårdar och offentliga miljöer, bl.a. i större trädgårdar, parker och på naturtomter.

Höjd 2,5–3,5 meter.

Odlingsanvisning: Sol-halvskugga. Zon 1-4(5), minst.


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92