'Professor Fagerlind'

Senast ändrad: 18 september 2019
Professor Fagerlind.JPG

Uppland 1960-talet

Rosa (Spinosissima-Gruppen) 'Professor Fagerlind'

Historia: Rosen är förädlad av den legendariske botanikprofessorn vid Stockholms universitet Folke Fagerlind (1907-1996), som bland annat forskade kring växternas artbildning. För att studera rosornas korsningsbenägenhet planterades ett stort forskningsmaterial i Bergianska trädgården. 'Professor Fagerlind' förädlades under 1960-talet inom ramen för detta forskningsarbete.

Beskrivning: En unik, storvuxen och överdådigt blommande buskros, en av de rikast och tidigast blommande sorterna i Gruppen. 2,5–3,5 m hög och lika bred. Engångblommande. Blommar rikligt från månadsskiftet maj/juni till mitten av juni i de varmaste delarna av Sverige. Blommor karminrosa som successivt övergår mot en ljusare blåtonad nyans, vanligen 4–6 cm, enkla och grunt skålformade till flata. Doft tämligen stark och söt.

Sorten är utmärkt för användning i både privata trädgårdar och offentliga miljöer, bl.a. i större trädgårdar, parker och på naturtomter.

Höjd 2,5–3,5 meter.

Odlingsanvisning: Sol-halvskugga. Zon 1-4(5), minst.

Spinosissima-ros 'Professor Fagerlind'. Foto Henrik Morin. Bildspel.JPG
Spinosissima-ros 'Professor Fagerlind'. Foto: Henrik Morin
Spinosissima-ros 'Professor Fagerlind'. Foto Lars-Åke Gustavsson. Bildspel..JPG
Spinosissima-ros 'Professor Fagerlind'. Foto: Lars-Åke Gustavsson.

Kontaktinformation

Lars-Åke Gustavsson, projektledare för Rosuppropet, Programmet för odlad mångfald, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU, rosa.eu@telia.com

Henrik Morin, konsulent och biträdande projektledare för Rosuppropet, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU, henrik.morin@slu.se, 070-313 29 82

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se