Potatislök 'Maglasäte'

Senast ändrad: 26 oktober 2022
Potatislök 'Maglasäter'. Lökar ligger på en bakgrund av juteväv. Färgfoto.

Skåne

Allium cepa (Aggregatum-Gruppen) 'Maglasäte'

Beskrivning: ’Maglasäte’ är en potatislök, det vill säga sätter man en lök år flera lökar på hösten. Löken är rund-rombisk och ofta något ojämn i formen. Den växer kraftigt och ger vanligen en god skörd med många klyftor. Sorten är relativt sen och passar bäst i södra Sverige.

Genbanksnummer: SWE 95

Historia: Denna potatislök har odlats strax väster om Höör i flera  generationer. Där har den bevarats i odling vid sidan av svenska lantraser av bland annat höns, får och gris.

Odlingsanvisning: På gården planteras den som annan gul lök på våren när jorden reder sig. Den grundgödslas med brunnen stallgödsel och skördas när bladen börjar vissna. Den får först torka ute och sen inomhus, innan den går in i lager på vinden. De stora lökarna äts upp medan de små går till utsäde. Vissa år när det blivit utsäde över har lökarna fått ligga kvar på lagret och planterats först nästkommande år utan problem.

Finns att få tag på: Utsädesmängden är begränsad men kan gå att få tag på hos Johan Widing, Bokeslundsgården, Norrto 3217, 242 93 Hörby.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79