Jätteprästkrage 'Bröllopsgåvan'

Senast ändrad: 05 februari 2024
Blommande plantor av jätteprästkragen 'Bröllopsgåvan'. Färgfoto.

Skåne 1923

Leucanthemum x superbum ’Bröllopsgåvan’

  

Beskrivning: Jätteprästkrage med lång blomningstid och upp till 10 cm stora blommor.

Höjd: 100 cm

Blomtid: I soligt läge på provodlingsfältet på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö startar blomningen i slutet av juni och plockas vissna blommor bort fortsätter den långt in på hösten.

Blomfärg: Sorten har vita strålblommor och en gul disk.

Historia: Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ växer i Klagstorp i Skåne, men går att spåra till Slimminge någon mil bort. Jätteprästkragen har gått på kvinnosidan i samma familj i åtminstone fyra generationer. Marit, som odlar den idag, kan spåra den tillbaka till 1923. Det året gifte sig Marits svärmors mor och i samband med bröllopet fick hon jätteprästkragen av sin mor i föräldrahemmet i Slimminge utanför Skurup. Prästkragen fick följa med till det nya hemmet utanför Östra Vemmenhög. År 1955 flyttade hennes dotter Gudrun till Klagstorp och med i flyttlasset fanns en delning av jätteprästkragen. Fyrtioett år senare, 1996, gick den vidare till hennes svärdotter Marit som senare skrev ett brev till perennuppropet och tipsade om den. Att hon fick en delning följer traditionen i familjen. Marits svärmor Gudrun berättar att när man flyttat till en ny bostad har man fått en bit av plantan med sig. Den har också använts till födelsedagsuppvaktningar och så länge hennes mor levde fick Gudrun alltid en bukett av jätteprästkragen på sin födelsedag mitt i sommaren.

Insamlad i: Klagstorp, Skåne.

Odlingsanvisning: Jätteprästkragen trivs i soligt läge där jorden är näringsrik och väldränerad. Blomningen förlängs om vissna blommor tas bort.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2013.


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19