Humle 'Hulla Norrgård'

Senast ändrad: 26 oktober 2022
Humlekottar av sorten 'Hulla Norrgård' ligger i en vit, rund plastskål ovanpå ett träbord. Fotot är taget rakt uppifrån. Färgfoto.

Södermanland

Humulus lupulus 'Hulla Norrgård' 

Historia: Hulla by består av flera bebyggelseenheter mitt i Österåkers historiska humleodlingsdistrikt. En av dem är Hulla Norrgård. Än idag ser byn i stort sett ut som på kartan av Olof Tresk från 1634. Av den framgår att det i Hulla fanns åtta humlegårdar med sammanlagt 640 störar. Hulla Norrgård ligger nära Askarboda, där konstnären Wilhelm Wallander i slutet av 1800-talet tillfälligt bodde för att studera traktens humleodling. Dessa behövde han till sin stora oljemålning: Humleskörd i Österåker. Kvinnorna från olika gårdar gick nästan alltid samman för att plocka humlekottarna från revorna (nutta) och det är inte omöjligt att Wallanders skiss på humleskörd, visar just hur den insamlade 'Hulla Norrgård' skördas.  

Sortens egenskaper: Medellånga sidogrenar utmed 2/3 av växten. Blommar i slutet av juni, början av juli och mognar i början till mitten av augusti. Kottens form är medelstor och har en oval tillspetsad form. Den färska kotten har en tydlig humledoft. 

Kemiska egenskaper: Extremt hög alfasyra (8,1 vikt%) och den högsta som har analyserats i det insamlade materialet. Oljehalten är extremt hög (1,4 ml/100 mg). Halten av de fyra vanligaste oljorna Myrcen=43,2, β-Caryophyllen=5,5, α-Humulen=15,5 och Farnecen=20,0 % av oljan. Polyfenoler: iso-xanthohumol=4,5 och 8-prenylnaringenin=3,4 (mg/100g TS).

Öl: Kottarna gav vid provbryggning ett mycket gott öl med citrusarom. Flera bedömare hade även noterat en arom av kryddnejlika. Smaken var örtig/kryddig. 

SWE-nummer: SWE 4

Humleklonerna är insamlade och bedömda i ett samarbete mellan Nordiska museet, Programmet för odlad mångfald (Pom) och Riksarkivet (databasen GEORG).


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79