Äppelmirakel i Lappland

Senast ändrad: 29 november 2023
Svartvitt foto som visar ett äldre par som står framför en hög häck.

I byn Karlsgård står ett gammalt äppelträd, lite trött lutande mot en gråbrun timmerstuga. Det är nu inget speciellt ovanligt med något sådant, om det inte vore för att just det här äppelträdet står i byn Karlsgård utanför Lycksele i södra Lappland och därmed växtzon VII. Och som om detta inte skulle vara nog märkvärdigt – trädet är dessutom nittio år gammalt och en alldeles unik sort!

Genom de pågående inventeringarna genom Pom, Programmet för odlad mångfald, inkom ett tips från Inga Irdalen om en trädgård med många gamla växter. Inga bor på den gård dit hennes svärmor Hedvig, från Sandhult i Västergötland, kom 1918 för att gifta sig med Gustav Andersson i Karlsgård.

Gustav gav en gång sin nyblivna fru ett stort vackert äpple, och eftersom Hedvig var en riktig blomsterälskare tog hon förstås vara på kärnorna och sådde dem i en kruka. Fyra äppelträd spirade ur kärnorna, och planterades sedan ut vid husets södervägg. Ännu på 60-talet levde  flera av dem, men idag är det endast ett kvar.

Som mest har det skördats över 100 liter välsmakande äpplen, och även om skörden var mindre i år, så räckte det till ett alldeles utsökt gott äppelmos – undertecknad fick smaka och kan intyga! Historien om det speciella äpplet väckte förstås tidigt uppmärksamhet, det skrevs om det i tidningen, och Hedvig och Gustav fick medalj.

Kvistar är i dag inskickade för ympning till Pom för att säkerställa bevarandet. Om några år är vi förhoppningsvis flera lapplänningar som kan odla Karlsgårdsäpplet i vår egen trädgård. Det skulle därmed vara ett betydande tillskott i det ytterst magra sortiment äpplen som fungerar i Lappland.

Hedvig hade också med sig växter från sin hemtrakt. Alm, oxel, ask, lönn – alla är ovanliga trädslag i dessa trakter och har blivit stora träd idag. Ett stort snår av mahonia finns också, liksom en speciell ros som även den är insamlad till Pom. Inga har redan donerat rotskott av rosen till Lapplands Kulturbotaniska Trädgård i Lycksele, där en genbank för gamla kulturväxter nu växer fram. Förhoppningsvis ska där också snart kunna finnas ett Karlsgårdsäppelträd. På sikt är tanken att man där också ska kunna köpa med sig ett eget exemplar.

Inga och hennes man Ingvar har väl vårdat kulturarvet efter Hedvig och Gustav, och Inga, som själv också kommer från Sandhult, har förstås även själv bidragit med plantor från sin hemort. Ek, kastanj och ett gullregn, som förrförra året blommade för första gången med 3 klasar! Men det blir väl en upptäckt att göra för ett framtida Pom-upprop...

Text: Mariana Mattsson

Pressklipp ur Västerbottens-Kuriren:


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92