Rosa (Centifolia-Gruppen) 'Cristata'

Senast ändrad: 12 september 2022
Närbild av den rosa rosen Rosa (Centifolia-Gruppen) 'Cristata'. Färgfoto.

En avvikande ros som ibland felaktigt kallas "mossros" på grund av den starka krusigheten på foderbladen.

Krusigheten utgörs av en mängd små flikar och utväxter längs foderbladskanterna. Rosen går ofta under namnet "Chapeau de Napoléon" (Napoleons hatt). Ett annat, äldre synonymt namn är 'Crested Moss' vilket bidrar till att skapa viss förvirring då de egentliga mossrosorna tillhör Centifolia Muscosa-gruppen. Dessa har till skillnad från 'Cristata' en "mossa" som utgörs av hartsdoftande glandelhår.

'Cristata' hittades vid ett kloster i Schweiz kring 1820 och blev sedan introducerad på marknaden av rosfirman Vibert 1827. Rosens egentliga ursprung är okänt. Rosen kom att få en stor spridning i Sverige och många äldre exemplar finns ännu kvar.

'Cristata' har flera av de kännetecken som är typiska för de ursprungliga rosorna i Centifolia-gruppen. Växtsättet är vekt med bågböjda grenar. Bladen är påfallande stora med brett ovala, trubbiga småblad. De stora, bollformade och tätt fyllda blommorna kan upplevas från slutet av juni till slutet av juli. Under blomningen händer det att de veka grenarna böjs ned helt till marken av de tunga blommorna. Doften är mycket stark och tilltalande.

Text: Henrik Morin

Foto: Åke Karlsson

Tidigare införd 2007


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92