Rosa (Alba-Gruppen) 'Maiden's Blush'

Senast ändrad: 02 oktober 2022
Närbild av den ljusrosa rosen 'Maiden's Blush'. Färgfoto.

'Maiden's Blush' är en mycket uppskattad ros som kan odlas upp till zon 6. I Sverige är den en av de mest kända och spridda gammaldags rosorna.

Den återfinns ofta i gamla trädgårdar där den i allmänhet odlas som buskros. I södra Sverige kan den även odlas som klätterros. Den är dokumenterad i kultur redan 1629 men har troligen odlats betydligt längre.

'Maiden's Blush' har ett kraftigt och stadigt växtsätt med svagt bågböjda grenar. Blommorna är karaktäristiska flata, ljusrosa och sitter i fåblommiga klasar. Knopparna har en ljusgul färgton innan de slår ut. Doften är härligt stark och söt. Den rikliga blomningen infaller i slutet av juni och pågår till slutet av juli.

Bladverket har den typiska blågröna färg som är utmärker flertalet alba-rosor. En annan typisk alba-egenskap är att den ibland får kraftiga angrepp av rosrost. I övrigt är det dock en mycket tålig och frisk ros som trivs bra även i skugga.

'Maidens Blush' förekommer under många synonyma namn: 'Great Maiden's Blush', 'Cuisse de Nymphe', ' La Virginale', ' La Royale', 'Incarnata'. Detta kan delvis förklaras av att den troligtvis förekommer i flera olika kloner. 'Small Maiden's Blush' är en variant med mindre blommor. Det är ännu inte klarlagt om detta är en egen sort eller helt enkelt en 'Maiden's Blush' med mindre blomstorlek.

Text och foto: Henrik Morin

Tidigare införd 2007


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92