Rosa (Francofurtana-Gruppen) 'Agatha'

Senast ändrad: 06 juli 2022
Rosen 'Agatha' i blom. Foto.

Bland gammaldagsrosorna är francofurtana-gruppen en av de allra minsta till antalet men ändå en av de allra mest spridda.

Gruppen som ibland kallas kyrkgårdsrosor på svenska anses ha uppkommit genom spontan hybridisering mellan Rosa gallica, provinsros, och Rosa majalis, kanelros. Tre sorter förekommer i första hand: 'Frankfurt' (även kallad Rosa gallica 'Splendens'), 'Agatha' och 'Empress Joséphine'.

Sorten 'Agatha' hittas ofta i gamla trädgårdsmiljöer och är lätt att känna igen. Den är mycket typisk med sina karminrosa till lilarosa, något tilltryckta och ibland oregelbundna blommor. Doften är stark och söt. Bladen är helt typiska för gruppen med kraftigt sågad kant och med mycket tydliga bladnerver. Bladet ger ett rynkigt intryck - en av de mest framträdande egenskaperna hos Francofurtana-gruppen.

Växtsättet är kraftigt, rikt förgrenat och tätt. De styva grenarna är upprättväxande till bågböjda. På typiskt francofurtana-manér skjuter 'Agatha' rikligt med rotskott. Sorten är härdig till zon 6.

'Agatha' har funnits i kultur sedan 1818 och har hittills varit en av de mest inlämnade rosorna på Rosuppropets kom-och-visa-dagar.

Text och foto: Henrik Morin

Publicerad första gången 2006 på Poms gamla hemsida 


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92