Kontaktinformation
Håkan Wennhage, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
hakan.wennhage@slu.se, 010-478 40 51, 076-133 44 55
Vi ansvarar för att genomföra den nationella övervakningen av fisk längs västkusten.
Kusttrålundersökningen är en årlig expedition där vi undersöker den kustnära bottenlevande fiskfaunan längs det västsvenska skärgårdsområdet - från utsjöbanken Fladen i söder i Kattegatt upp till Singlefjorden vid norska gränsen i Skagerrak.
Årligen trålar vi cirka 35 fasta stationer i kustområdena, i fjordarna och i utsjön. Syftet är att förstå hur miljö och mänsklig påverkan påverkar fiskbestånden, men också att utvärdera fiskevårdande åtgärder. Undersökningen ger oss även grundläggande data avseende indikatorer för kustfiskarter inom ramen för arbetet med Havsmiljödirektivet.
Kusttrålundersökningarna sker en gång per år, i september.
Den minskade provtagningsintensiteten har delvis ersatts med en ny provtagning med en mindre trål och ett mindre fartyg (U/F Hålabben).
Samma stationer som tidigare besöks med undantag för stationer som ligger utomskärs. Dessutom har några nya stationer lagts till, där det tidigare inte gick att tråla med ett större fartyg.
Undersökningen genomförs med en 30 % nerskalad så kallad TV3 trål, en trål som vanligtvis används vid undersökningar i Östersjön.
Till trålen används ett par Thyborön 34 tums typ 2 trålbord. I lyftet (trålsäcken) används 16 mm (diagonal) maska.
En akustisk (ekolods-) undersökning påbörjades 2009 för att kunna uppskatta förekomsten av lekmogen torsk i Gullmarsfjorden och Havstensfjorden.
I syfte att få tillbaka de tidigare lokala bestånden av torsk och annan bottenfisk har dessa havsområden stängts för nästan alla former av yrkes- och fritidsfiske.
I undersökningen studeras förekomsten av fisk större än 35 cm, vilka anses i huvudsak utgöras av torsk.
Håkan Wennhage, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
hakan.wennhage@slu.se, 010-478 40 51, 076-133 44 55