Ekosystem och miljö
Den kunskap vi på SLU Aqua tar fram om ekosystemen i våra vatten kan användas direkt i förvaltningen av hav, sjöar och vattendrag. Därför är också vår forskning sammanflätad med vår miljöövervakning och miljöanalys. Vad beror det på att vissa arter minskar och andra ökar? Hur ser ett ekosystem i balans ut och kan man återskapa sådana?
Sälens och skarvens roll i ekosysemet
Både säl och skarv har ökat i antal under de senaste årtiondena. Båda arterna orsakar skador på fiskeredskap och fångst, och även på fiskbestånden. Vi analyserar vad säl och skarv äter, utvecklar nya analystekniker och bygger ny kunskap om sälens och skarvens roll i ekosystemet.
Från risk till resurs
Den svartmunnade smörbulten blir allt vanligare i våra vatten. Den är invasiv, reproducerar sig snabbt och kan konkurrerar ut andra arter. I projekt "Svartmunnad smörbult - förvandla risk till resurs" tar vi fram kunskap om hur svartmunnad smörbult påverkar både fisksamhällen och hela ekosystemet. Vi undersöker hur man kan begränsa artens spridning och om det går att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.
Sillgrisslan - en nycket till smartare havsförvaltning?
På Stora Karlsö utanför Gotland finns Östersjöns största koloni med sillgrisslor. Sillgrisslor är viktiga indikatorer som kan hjälpa oss att upptäcka förändringar i miljö och näringsvävar. Vi undersöker sillgrisslornas långsiktiga förutsättningar för fortlevnad i Östersjön, men också hur fåglarna - som i sin livscykel kopplar samman hav och land - kan bidra till förståelse för det marina ekosystemet.