Hoppa till huvudinnehåll

Hållbart fiske

Vi på SLU Aqua vill att kommande generationer ska kunna fiska på starka och friska bestånd av fisk och skaldjur. Vi utvecklar metoder, modeller och verktyg för att uppskatta och utvärdera effekterna av olika förvaltningsåtgärder. Vi arbetar också med utveckling av selektiva och skonsamma fiskeredskap som begränsar oavsiktliga bifångster och minimerar påverkan på den marina miljön.

Fiske med torskbur

Selektivt och skonsamt fiske

Tillsammans med fiskenäringen utvecklar vi selektiva och skonsamma redskap som ska främja ett långsiktigt hållbart fiske.

Fiskefria områden

Vi följer upp effekten av fiskefria områden i svenska vatten. Syfte: utveckla rekommendationer för hur sådana områden kan utformas för att bli ett effektivt verktyg för ekosystembaserad havsförvaltning.

Man mäter hummer

SpöReg – sportfiskeapp

Tillsammans med erfarna sportfiskeguider samlar vi in viktiga data om gädda och öring. För att förenkla insamlingen har vi utvecklat en sportfiskeapp.

Citizen Science - hummerfiske

Tillsammans med erfarna hummerfiskare från allmänheten förbättrar vi kunskapen om den europeiska hummern på Västkusten i projektet Lobserve.

En hummer mäts. Foto.

Frågor och svar om sill/strömming

Det pågår en debatt om strömmingen i Östersjön. Här svarar vi på vanliga frågor. Vi förklarar vår rådgivning och fiskeripolitikens mål, och vilka åtgärder som behövs för livskraftiga bestånd.

Publicerad: 17 april 2023 - Sidansvarig: malin.werner@slu.se
Loading…