Färgernas Rike

Senast ändrad: 25 april 2025
Ullsläke

Färgernas Rike är ett innovativt forskningsprojekt som syftar till att utveckla nya metoder för att övervaka algtoxiner i marina miljöer med hjälp av visuella signaler som algernas pigmentering och mönster. Med hjälp av autonoma undervattensrobotar, multispektrala kameror och AI vill vi förbättra förutsättningarna för ett hållbart vattenbruk.

Om projektet

Plötsliga påslag av algtoxiner utgör en potentiell utmaning för vattenbruket. Dessa ämnen, som kan produceras av vissa arter av alger och cyanobakterier, kan påverka vattenlevande djur negativt och i vissa fall också innebära hälsorisker för människor. De kan även ha inverkan på det marina ekosystemet. Även om problemet ökar på vissa håll globalt, saknas det i dag heltäckande och flexibla metoder för att tidigt upptäcka och hantera algtoxiner inom vattenbruket.

Det här vill vi uppnå

Vårt övergripande mål är att skapa nya verktyg som möjliggör övervakning av toxinproducerande alger. Vi vill även lära oss mer om hur algernas visuella signaler uppfattas av andra organismer i den akvatiska miljön. Genom omfattande fältstudier vid vattenbruk i olika miljö- och klimatzoner kan vi validera teknikens effektivitet under realistiska förhållanden.

Genom att förstå hur alger signalerar toxicitet bidrar vi till att utveckla verktyg för en mer motståndskraftig och miljövänlig vattenbrukssektor i takt med ett föränderligt klimat.

Så här arbetar vi i projektet

För att studera signal och toxiner kartlägger vi sambandet mellan algernas visuella uttryck och toxinproduktion genom laboratoriestudier, fältarbete och avancerade kemiska analyser. Vi undersöker om färgstarka alger avskräcker betande fiskar och kräftdjur, både i kontrollerade akvarier och naturliga miljöer i Stockholms skärgård, på Västkusten samt sydligare delar av Europa.

För att skapa användbara redskap för övervakning som även fungerar på distans, utvecklar och testar vi autonoma robotar som med hjälp av multispektrala kameror och sensorer kan upptäcka och analysera algernas signaler i realtid.

Vi som arbetar i projektet

Projektet leds av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och internationella partners i Portugal. 

Huvudteamet består av:

  • Elin Dahlgren, docent (SLU)
  • Ivan Stenius, docent (KTH)
  • Laura Kvarnstrand, doktorand (KTH)
  • Josefine Severholt, Research Engineer (KTH)
  • Carl Ljung, Research Engineer (KTH)
  • Ignacio (Nacho) Torroba Balmori, post doc. (KTH)
  • Eric Börjeson, filmfotograf (Ocean Eye Sweden)
  • Henrik Dahlgren, marinbiolog (Nämdö Natur)

Fakta:

Projektperiod: april 2025 till april 2028.
Projektet finansieras av Jordbruksverket genom EU:s havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram.