Hoppa till huvudinnehåll

Programmet för odlad mångfald, Pom

Pom är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara och nyttja våra kulturväxter och deras vilda släktingar. Sveriges riksdag beslutade år 2000 att Pom skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald.

Pom

Genom Programmet för odlad mångfald, Pom, ska arbetet med kulturväxter samordnas och utvecklas bättre. Läs mer om programmets aktörer och arbetsområden.

Poms logotyp i rött, grönt och vitt. Under logotypen står "Programmet för odlad mångfald" i svart.

Nationella genbanken

Sveriges nationella genbank för vegetativt förökade trädgårdsväxter har i uppdrag att bevara äldre sorter av frukter, bär, köks- och prydnadsväxter som samlats in genom Pom.

Färgfoto föreställande två rader med humleplantor. Plantorna klänger på humlestörar. Mellan störarna växer gräs.

Grönt kulturarv

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom.

Grönt kulturarvs logotyp. Illustration i grönt, vitt och rött.

Pom firar 20 år!

Fröet till vårt nationella program såddes vid FN:s första miljömöte i Stockholm 1972. Nu firar programmet 20 år! Välkommen till Poms jubileumssidor.

En färgglad illustrerad bukett mot en guldgul bakgrund.

Nyheter i Grönt kulturarv®-sortimentet 2024

Under 2024 kommer nio nya Grönt kulturarv®-sorter ut på marknaden. Nyheterna består av fyra dahlior, två rosor, två humle och en tulpan. Sorterna är insamlade i Skåne, Öland, Västergötland, Västmanland, Dalarna, Södermanland och Uppland. Det är första gången som dahlior lanseras inom Grönt kulturarv®.

Poms nya strategi 2021-2025

Den första januari 2021 gick Pom in i en ny programperiod. I rapporten "Programmet för odlad mångfald 2021-2025: samarbete för hållbarhet" förtydligas programmets verksamhet för de kommande fem åren. Verksamheten presenteras i tjugo mål och femtiotre åtgärder.

Bilden visar omslaget på Poms strategi 2021-2025. Bland fotona på framsidan ses bland annat spinosissima-rosen 'Professor Fagerlind' och en fröpåse med frö av kålroten 'Klint Karin'.

Veckans växt-arkiv tillgängligt igen

Mellan 2006 och 2013 publicerade Pom över 300 "veckans växt", porträtt av växter med en lång odlingshistoria i Sverige. De försvann när hemsidan gjordes om 2013, men saknades av många. Nu finns de åter tillgängliga att läsa och ladda ner. Här presenteras i text och bild olika sorters bär, frukter, lök- och knölväxter, perenner, prydnadsbuskar, rosor och andra kulturväxter.

Fotot visar en gulblommande sort av trädgårdssolbrud, Helenium Autumnale-Gruppen.

Nyheter

Publicerad: 26 september 2023 - Sidansvarig: alva.lindvall@slu.se
Loading…