Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion

Senast ändrad: 07 maj 2025
Framsida av beredskapsrapport, grön bakgrund  och en bild på betande kor.

I denna rapport har vi samlat verksamhetens anknutna forskare för att sammanställa befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Syftet med rapporten är att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap.

Efter några år av tilltagande kriser i Sverige, Europa och världen har beredskap fått ett stort fokus. Vad gäller livsmedelsberedskap talas det mycket om att höja produktiviteten för att se till ökad självförsörjningsgrad, både inom EU och inom Sverige. Men vi behöver även producera livsmedel på ett sätt som säkerställer möjlig produktion även för framtida generationer. Hållbarhet och beredskap gå hand i hand och på SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har vi sett ett behov av att genomlysa hur ekologisk produktion kan bidra till att möta utmaningarna med ökad beredskap och fortsatt arbete med en hållbar livsmedelsproduktion.

Viktiga faktorer som lyfts fram i rapporten är att minska beroendet av importerade insatsvaror och stödja små och medelstora jordbruk vilket kan leda till att Sverige blir bättre rustat att hantera framtida kriser. Den ekologiska produktionen kan bidra till ökad resiliens och hållbarhet, men det behövs långsiktiga strategier och stöd för att övervinna de utmaningar som finns.

Den fullständiga rapporten kommer att finnas tillgänglig här inom kort.

Policy brief

Rekommendationer till beslutsfattare och de viktigaste slutsatserna har sammanfattats i en policy brief som presenterades vid ett seminarium på KSLA i maj 2025.

Sammanfattning av rekommendationerna

  1. Stöd och stimulans för ekologisk produktion som en del av ett diversifierat svenskt lantbruk med hög självförsörjningsgrad
  2. Stärk den inhemska produktionen av insatsvaror till det ekologiska lantbruket samt stimulera lokal och regional livsmedelsförädling
  3. Satsa på forskning och utveckling inom ekologisk produktion och marknad

Läs och ladda ner policybriefen i SLU:s publikationsdatabas

 

Fakta:

Följande Epok-anknutna personer har bidragit med innehåll i sammanställningen:

Tora Råberg RISE (huvudförfattare), Niels Andresen HIR Skåne & SLU, Karin Gerhardt SLU, Ola Lundin SLU, Rafaelle Reumaux SLU, Anna Karin Rosberg SLU, Johanna Spångberg SLU, Maria Tunberg RISE, Karin Ullvén SLU samt Torun Wallgren SLU.

Rebecka Milestad, forskare på FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) och Sofia Emilsson, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna har läst och lämnat värdefull feedback på rapportens innehåll.


Kontaktinformation