Den gröna gården

Senast ändrad: 05 september 2011

Den gröna gården – en ekologisk gård självförsörjande med energi från förnybara källor

Uppgifterna är hämtade från Formas hemsida, om du vill läsa mer kan du själv söka i Formas projektdatabas, avancerad sökning. Detta projekt har diarienr: 2007-1646

Namn: Hansson, Per-Anders 
Värdhögskola/Institution: Sveriges Lantbruksuniversitet - Energi och teknik
Ämnesområde: Miljöteknik, All annan teknikvetenskap

Projekttitel (sv): Den gröna gården – en ekologisk gård självförsörjande med energi från förnybara källor

Projekttitel (eng): The green farm - an organic farm self-supplying with energy from renewable sources 

Beviljat (SEK): 3 030 000

Beskrivning
Den gröna gården – en ekologisk gård självförsörjande med energi från förnybara källor

Ungefär 60% av den energi (ca 600 GWh) som används på de ekologiska gårdarna är för närvarande av fossilt ursprung. En ökad användning av energi från förnybara källor inom den ekologiska produktionen skulle ge flera viktiga positiva effekter: 1. De fossila energibärarna blir allt sällsyntare och priserna på olja och gas ökar. Genom att öka användningen av förnybara källor finns potential att sänka produktionskostnaderna och öka lönsamheten 2. Klimatfrågorna och energiproblematiken har blivit allt viktigare i samhällsdebatten. Konsumenternas förtroende och därmed konkurrenskraften för de ekologiska varumärkena skulle öka betydligt om de även kunde signalera att produktionen var baserad på enbart förnybar energi. 3. Användningen av ”egenproducerad” energi ökar försörjningstryggheten och skapar ett oberoende från de stora känsliga infrastruktursystemen för distribution av energibärare 4. Och sist men inte minst; det ekologiska grundmålet om en långsiktigt uthållig produktion med lokala kretslopp skulle vara möjligt att nå.

Utvecklingen är snabb inom energiområdet och det finns nu teknik tillgänglig för småskalig produktion av el, drivmedel och värme. System baserade på sol- och vindkraft reducerar inte arealen användbar för matproduktion, men kan inte leverera energi på natten eller när det inte blåser. Mikroturbiner, gasmotorer och stirlingmotorer kan kontinuerligt producera el och värme från biomassa odlad på gården.

Arbetets mål är att beskriva och analysera systemlösningar som gör det möjligt för ekologiska gårdar med olika driftsinriktning att bli självförsörjande med energi från förnybara källor. Systemen ska ha en optimal energibalans, minimera miljöbelastning och markanvändning samtidigt som de uppfyller gårdens behov av el, drivmedel och värme till en rimlig kostnad.

Arbetet baseras på livscykelanalys(LCA)-metodik och en systemanalytisk beräkningsmodell. Monte Carlo simulering används för att analysera effekter av osäkra indata. Olika simuleringsmetoder utnyttjas för att analysera olika systemlösningars möjligheter att uppfylla det varierande el- och värmebehovet för gårdens olika processer.

Inom projektet kommer en doktorand att arbeta tillsammans med seniora forskare. Resultaten kommer att redovisas i tre eller fyra vetenskapliga artiklar som ska bli kärnan i en doktorsavhandling. Resultaten kommer även att spridas i lantbrukstidningar och de ekologiska organisationernas egna publikationer. Dessutom kommer de att redovisas på olika seminarier för ekologiska odlare och andra intresserade.


Kontaktinformation