SLU-nyhet

Brasiliens president Dilma Rousseff lanserar nationell plan för ekologisk produktion

Publicerad: 23 oktober 2013

Dilma Rousseff lanserade den 17:e oktober en nationell plan för agroekologi och ekologisk produktion. Lanseringen gjordes i huvudstaden Brasilia under den andra nationella konferensen om hållbar och solidarisk landsbygdsutveckling. Planen gäller fram till utgången av 2015 och innebär en investering på 8,8 miljarder Real (cirka 26 miljarder svenska kronor).

Målet är att formulera strategier och åtgärder för att uppmuntra till odling av ekologisk mat med agroekologisk bas samt bevarande av naturresurser i landet. En landsbygdsutveckling som måste vara förenlig med en miljöskydd, tillväxt och inkomstfördelning utan att kompromissa med skydd och bevarande av naturresurser. Hon sa att det var nödvändigt att föra arbetet med medvetenheten om hälsosam kost, eftersom konsumenterna är viktiga allierade.

– Det är möjligt att producera ekologiska livsmedel av hög kvalitet. Låt oss fortsätta att arbeta tillsammans för ett hållbart jordbruk, ett hälsosammare liv och ett område där människor genererar inkomster, sysselsättning och kan uppfostra sina barn och ungdomarna kan stanna, sade Dilma Rousseff.

Maria Veronica Santana, rörelsen för arbetande kvinnor Rural Northeast (MTR-NE), säger att det är ett mycket viktigt ögonblick för kvinnliga familjejordbrukare, ursprungsbefolkningar, fiskare och andra traditionella folk som verkar inom denna mångfald av agroekologi.

Tack till Rubens Laíño för tips och översättning av nyheten.


Kontaktinformation