Ekologisk nötköttsproduktion baserad på korsningskalvar
För att öka intresset för uppfödning av ekologiska ungnöt från mjölkproduktionen har ett projekt genomförts i Danmark där man studerade ett koncept med korsningskalvar. Danska ekologiska mjölkraskalvar som föds upp med lång betesperiod och stor andel grovfoder klassar sig inte bra på EUROP-skalan*.
Forskarna Margrethe Therkildsen och Mogens Vestergaard vid Århus Universitet jämförde tillväxt, slaktkroppskvalitet och ätkvalitet hos renrasiga holsteintjurar med tjurar och kvigor av korsningen holstein / limousin.
Korsningsdjuren hade som väntat en bättre tillväxt, men även en bättre konformation av slaktkroppen samt en bättre smak och arom på köttet. Däremot vore det önskvärt med en bättre fettansättning hos båda tjurgrupperna, anser forskarna.
* Ett klassningssystem för att bedömma köttkvalitet i form av muskelfyllnad.