SLU-nyhet

Var tionde kyckling i Nya Zeeland är frigående utomhus

Publicerad: 26 augusti 2014

På de senaste tjugo åren har konsumtionen av kyckling fördubblats i Nya Zeeland. Dessutom utgörs tio procent av marknaden av kycklingar som går utomhus (free range chicken), av den totala produktionen är mindre än en procent ekologiskt certifierade.

Nya Zeeland är ett land där man traditionellt äter mycket lammkött och biff eftersom en stor del av landets lantbruksmark utgörs av betesmark. Men köttkonsumtionen har ändrats på senare tid.

Konsumtionen av kycklingkött har fördubblats på tjugo år; från 14 kg per person 1993 till 30 kg per person 2014. Dessutom utgörs tio procent av marknaden av slaktkycklingar som går utomhus (free range chicken) och mindre än en procent är ekologiska. För fem år sedan var andelen "free range chicken" under en procent.

Detta kan jämföras med Sverige där vi äter knappt 20 kg per person och år och en mycket liten andel utgörs av ekologiska kycklingar.

 

OBS: Notisen korrigerades 29 aug, uppgifterna om andel ekologisk slaktkyckling i Nya Zealand var inte korrekta i tidigare version.


Kontaktinformation