Rostning kan ge mer baljväxter i det egna fodret
Fredrik Fogelberg från JTI demonstrerade en Sydafrikansk maskin som rostar alla typer av frön, kapaciteten är ca: 100 kg/timma. Maskinprovningen ingår i ett projekt för ökad baljväxtodling och behandling av grödan till foder.
– Jag trodde det var enkelt att få fram kunskap om hur man får fram ett bra foder från baljväxter, men det var det inte, sade Fredrik Fogelberg från JTI – Institutet för jordbruks och miljöteknik.
För att kunna nyttja svenska proteingrödor till foder krävs värmebehandling så att olika typer av antinutrionella ämnen i baljväxter som åkerböna, sojaböna och ärta reduceras och proteinkvaliteten förbättras.
Den Sydafrikanska rosten går kan behandla i temperaturer mellan 40 till 210 grader celcius. Uppehållstiden går också att variera. Fredrik Fogelberg öppnade för samarbete och uppmanade alla närvarande att delta i försöken.
– Ni kan ta med soja, åkerböna eller ärtor som vi har rostat och göra egna analyser. Eller komma hit med er egen skörd så kör vi den genom rosten, sade Fredrik.
Göran Gauffin från Stabby Gård och Sju Gårdar nappade direkt.
– Jag skulle vilja testa i fullskala under en vecka. Vi har lätt att ändra vår foderstat och skulle kunna byta ut den inköpta sojan mot vår egenodlade åkerböna och se vilken skillnad i avkastning det blir, sade Göran.
Projektet drivs av JTI och anslaget till projektet kommer främst från Stiftelsen Lantbruksforskning.
Maskinen från Sydafrika som JTI provrostar ärter och bönor i. Foto: Pelle Fredriksson
Åkerböna matas in i maskinen. Foto: Pelle Fredriksson
Rosten i en annan vy. Foto: Pelle Fredriksson
Sojabönor som faller ned i kylaren efter rostning. Foto: Pelle Fredriksson
Fredrik Fogelberg till höger samtalar vid utmatningen från maskinen, Göran Gauffin syns i mitten. Foto: Pelle Fredriksson