SLU-nyhet

Torktumlad åkerböna till mjölkkor

Publicerad: 09 oktober 2013

Intresset för närproducerat ekologiskt foder har ökat i Danmark precis som i Sverige. Ekologisk soja, importerad från sydöstra Europa eller Kina, har blivit mycket dyr och fokus på uthållighet, spårbarhet och fodersäkerhet har ökat.

Genom att rosta åkerbönor vid 120-130 grader kan proteinvärdet i bönan (mätt som gram AAT per kg ts) öka betydligt. På NJF-seminariet ”Organic Farming Systems as a Driver for Change” i Danmark 21-23 augusti 2013 presenterade Kirstine Flintholm Jørgensen en studie från Danmark där man ”torktumlat” åkerbönor.

Torktumlade åkerbönor
I studien tittade man på högmjölkande kor på två ekologiska gårdar där man bytt ut en del av koncentratet, innehållande sojaböna och rapskaka, mot ”torktumlad” åkerböna. Syftet var att använda en vanlig tork och värmebehandla bönan vid så hög temperatur som möjligt i torken, i detta fall ca 110 grader. AAT-innehållet i bönan ökade därmed inte lika mycket som hos bönor som rostats vid högre temperaturer. 

Preliminära resultat från studien visade en oförändrad mjölkavkastning på den ena gården medan mjölkavkastningen minskade på den andra gården. Lönsamhetsberäkningar gjordes och den lägre avkastningen kunde inte kompenseras av den lägre foderkostnaden. 

Se även notis 13/3-13 om resultat från svenska analyser.


Kontaktinformation