Kontaktinformation
henrike.hensel@slu.se, 0581-69 73 42
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Allmänhetens observationer av rovdjur är viktiga för övervakningen av de stora rovdjuren. De utgör ett viktigt komplement till länsstyrelsernas inventeringar, framför allt när det gäller att upptäcka förekomst i nya områden.
I databasen Skandobs kan du registrera dina observationer om du har sett något av de stora de fem rovdjuren (björn, järv, lodjur, kungsörn eller varg) eller spår av dem.
I Skandobs mobilapp kan du registrera observationerna i mobiltelefonen.
Ladda ner mobilapp för Skandobs.
Se Länsstyrelsens i Västmanland film om Skandobs-appen på Youtube.
Om du inte har möjlighet att använda Skandobs kan du kontakta din länsstyrelse. Det är viktigt att du kan berätta:
Rovdjur kan röra sig över stora ytor på kort tid och spåren kan därför observeras av flera människor på olika platser. För att säkerställa art och undersöka om det rör sig om ett eller flera djur måste spåren kvalitetssäkras på plats av länsstyrelsen.
Länsstyrelsen kan inte åka på alla rapporter utan måste prioritera bland dem. Prioriteringarna görs utifrån vilken information om förekomst de har sedan tidigare. Rapporter om förekomst av nya arter och/eller nya områden i länet har hög prioritet.
Varg, järv och lodjur inventeras framför allt genom spårning på snö. För att kunna göra det behövs både kunskap och erfarenhet. Förväxlingsriskerna är många. Spårstämplar efter vissa hundraser överlappar till exempel i storlek med spårstämplar från varg och det är lättare än man kan tro att förväxla spårlöpor efter lodjur med varglöpor.
Läs mer i boken Spår och spårning av stora rovdjur.
Ditt bidrag kan vara mycket viktigt för att hitta nya föryngringar och därmed öka kvaliteten på inventeringarna!
Du är välkommen att delta i inventeringarna av stora rovdjur genom att ladda upp dina bilder på lodjur, varg och järv i databasen Skandobs (se ovan) eller kontakta inventeringspersonal på din länsstyrelse.
Läs mer:
Naturvårdsverkets stöd till dig som planerar att sätta upp viltkamera.
henrike.hensel@slu.se, 0581-69 73 42
Databaser för rapportering av rovdjursförekomst
Inventera viltstammar (Naturvårdsverket)
Ladda ner Skandobs-appen (Naturvårdsverket)
Välkommen att kontakta någon av oss på Viltskadecenter om du har frågor om eller vill diskutera något i vår verksamhet.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen