Fakta:
Tranor, gäss och sångsvanar söker gärna föda på odlade fält och kan därmed orsaka skador på växande gröda.
Det är framför allt fåglarnas födosök som är orsaken till skadorna. De vanligaste skadorna är betning och nedtrampning av mogen och omogen säd, betning av vall samt upplockning av vår- och höstsått spannmål, potatis och morötter.
Olika arter föredrar olika typer av grödor, vilket visar sig i rapporteringen av skador.
Fåglarna lämnar också en stor mängd spillning i åkrar och marker, vilket kan påverka grödans kvalitet. Det finns dock inga belägg för att spillning från dessa fåglar skulle kunna ge upphov till spridning av salmonella till kreatur eller människor.
Riktlinjerna utgör en vägledning för länsstyrelserna i det regionala arbetet med att förvalta de stora betande fåglarna samt förebygga och ersätta skador som orsakas av dem.
Riktlinjer för förvaltning av stora fåglar i odlingslandskapet 2023
2016 gav Naturvårdsverket Viltskadecenter i uppdrag att sammanställa kunskap som används inom förvaltningen av stora betande fåglar i Europa. Läs hela kunskapssammanställningen här:
På uppdrag av Naturvårdsverket har forskarna Johan Elmberg och Johan Månsson gjort en litteraturöversikt om befintlig kunskap om gäss och framtida kunskapsbehov. Läs rapporten: Fakta för förvaltare: gäss och svanar
En kortare sammanfattning finns här:
Viltskadecenter sammanställer årligen statistik över skador orsakade av stora betande fåglar i Sverige. Läs rapporterna på sidan Viltskadestatistik.
Nyhet från Naturvårdsverket 2023-11-09:
Allt fler vilda gäss i Sverige - men kanadagåsen är ovanligare än du tror
I boken Besiktning av viltskador på gröda finns information om stora betande fåglar i Sverige, skador, besiktning och förebyggande åtgärder.
Vildsvin tillhör inte de fredade viltarterna, men kan orsaka stora skador på gröda. Läs mer om vildsvinsskador på gröda.
johan.mansson@slu.se, 0581-69 73 25
lovisa.uk.nilsson@slu.se, 0581-69 73 45
maria.levin@slu.se, 0581-69 73 35