Kontaktinformation
maria.levin@slu.se, 0581-69 73 35
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Hos länsstyrelsen kan man söka bidrag till åtgärder för att förebygga skador från rovdjur och betande fåglar.
EU-riktlinjer
Sverige har åtagit sig att lämna bidrag och ersättningar (”stöd”) enligt EUs riktlinjer för statligt stöd inom jordbruks- och skogsbrukssektorn och i landsbygdsområdet 2014-2020 (2014/C 204/01).
Om du har fått betes-eller restaureringsstöd ska du söka bidrag för blocklagd mark. Bidrag till uppsättning av stängsel mot rovdjur för blocklagd betesmark kan sökas via Jordbruksverkets särskilda stöd inom landsbygdsprogrammet Miljöinvestering för rovdjursstängsel (Jordbruksverkets webbplats)
Du kan även kontakta länsstyrelsen i ditt län för mer information.
För mark som inte är blocklagd och för andra skadeförebyggande åtgärder (till exempel stängsel kring biodlingar) kan man ansöka om bidrag från Viltskadeanslaget. För att få bidrag till stängsel mot rovdjur krävs att man
Om marken arrenderas behövs ett avtal som visar att djurhållaren har rätt att beta marken i minst 5 år efter åtgärden. Länsstyrelsen beviljar i första hand ansökningar från skadedrabbade besättningar och fårbesättningar inom vargrevir.
Blanketter för ansökan om bidrag och ersättningar
Du kan få bidrag eller annan hjälp för att förebygga skador från stora betande fåglar. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för mer information.
Sedan 2003 sammanställer Viltskadecenter årligen statistik över rovdjursskador på tamdjur och hundar i Sverige. Läs rapporterna på sidan Viltskadestatistik.
maria.levin@slu.se, 0581-69 73 35
Välkommen att kontakta någon av oss på Viltskadecenter om du har frågor om eller vill diskutera något i vår verksamhet.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen