Skyddsjakt på storfåglar

Senast ändrad: 12 december 2023

Erfarenheter av skyddsjakt och jakt har på många håll visat sig ha god skrämseleffekt och effekt på skadefrekvens, men få vetenskapliga studier finns tillgängliga där man har utvärderat jaktens effekt.

På flera håll vittnar man om att skrämseleffekten av jakten varar längst om man utför den flera dagar i sträck. En effekt som man främst önskar med skyddsjakt är att effektiviteten av övriga skrämselåtgärder ska öka.

Till följd av ökande populationer av grågås och kanadagås har den allmänna jakttiden för dessa arter på senare tid (juli 2009) utökats liksom skyddsjakt på grågås. En ny bestämmelse har dessutom införts för skyddsjakt på vitkindad gås. På Svenska Jägareförbundets webbplats kan du se vad som gäller för din region.

I de fall man utfört skrämsel på sina fält utan framgång och skadan uppkommer utanför allmän jakttid (eller arten är fredad) har man möjlighet att söka skyddsjakt. Skyddsjakt ska ses som en sista utväg och ska föregås av andra skadeförebyggande metoder. Länstyrelsen ansvarar för skyddsjaktsärenden och till dem kan du vända dig för att få reda på vad som gäller hos dig.

För att få större skrämseleffekt av jakten är det bra om man kan få fåglarna att förknippa ett föremål som används vid jakten med fara. Man har med framgång jagat grågäss från kamouflagenät vid Tåkern och sedan haft skrämseleffekt av att bara sätta ut kamouflagenätet på fälten.

Riktlinjer för förvaltning av stora fåglar 2023

Riktlinjerna utgör en vägledning för länsstyrelserna i det regionala arbetet med att förvalta de stora betande fåglarna samt förebygga och ersätta skador som orsakas av dem. 

Riktlinjer för förvaltning av stora fåglar i odlingslandskapet 2023

Riktlinjer-forvaltning-stora-faglar-2023-rapportframsida

Fakta:

I projektet Skyddsjakt - effekter på antal och beteende hos stora betande fåglar undersöktes effekten av skyddsjakt på antalet fåglar och beteendet hos fåglar på fält där skyddsjakt utförs.

 

Naturvårdsverket har utformat nationella riktlinjer för förvaltning av gäss, tranor och svanar: Riktlinjer för förvaltning av stora fåglar i odlingslandskapet - åtgärder, ersättningar och bidrag Skriften tjänar som vägledning för länsstyrelserna i det regionala arbetet med att förvalta stora betande fåglar. Riktlinjerna revideras 2022.

Uppgifterna nedan är En del förutsättningar för jakt och jakttider har ändrats från 1 juli 2022. Kontrollera detta innan beslut, till exempel här: Jakttider från 1 juli 2021