Databasen för provfiske i sjöar - NORS

Senast ändrad: 02 november 2020
Abborre (Perca fluviatilis) i akvarium på Baltic Science Sea Center, Skansen. Foto.

Resultat från provfisken i sjöar samlas i den nationella databasen för sjöprovfisken, NORS. Databasen innehåller resultat från 8 200 nätprovfisken i 3600 sjöar genomförda från 1950-talet och framåt. Uppgifterna används bland annat för bedömningar av ekologisk status, uppföljning av miljö- och resursövervakning, fiskevårdsåtgärder och kalkning. All data är tillgänglig för allmänheten.

Databasen för provfiske i sjöar heter officiellt Nationellt Register över Sjöprovfisken (NORS) och är den nationella databasen för sjöprovfiskedata och har varit i bruk sedan 1992. All data är tillgänglig för allmänheten.

Data till forskning och nationella och regionala utvärderingar

Databasen består till största delen av data som samlats in genom nationella och regionala miljöövervakningsprogram. Vi tar även emot provfiskedata från undersökningar som utförts av universitet, kommuner, fiskevårdsområden och andra uppdragsgivare med målsättningen att databasen ska breddas med avseende på geografi och olika sjötyper.

Data används till exempel i nationella utvärderingar, vid bedömning av ekologisk status i våra sjöar baserad på fisksamhället, som referensmaterial till lokala och regionala provfiskeundersökningar och i forskningsprojekt. 

Hämta data, ladda hem protokoll och se vad du behöver vid sjöprovfisket

I flikarna nedan hittar du allt du behöver veta när du ska ut i fält. Vi har också utbildningarna för dig som är ny som sjöprovfiskare. 

Hämta data från NORS

Källhänvisning NORS

  • Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna vattenrelaterad miljöövervakning i Sverige. När du publicerar miljöövervakningsdata från NORS ska du ange att de tagits fram inom ramen för samordnad svensk miljöövervakning.

  • Data från NORS skall refereras enligt följande: 
    Nationellt Register över Sjöprovfisken – NORS. yyyy. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Institutionen för akvatiska resurser. http://www.slu.se/sjoprovfiskedatabasen [yyyy-mm-dd].

Instruktioner för utförande av sjöprovfiske

Vattenundersökningar - Provtagning av fisk med översiktsnät (Svenska institutet för standarder, SIS).

Standardiserad metodik för provfiske i sjöar (rapport från Havs- och vattenmyndigheten och dåvarande Fiskeriverket).

Fisk i rinnande vatten – Strömöversiktsnät (övervakingsmanual från Havs- och vattenmyndigheten).

Sjöprovfiskeprotokoll och rapportering till datavärd

Utbildning och tillstånd för sjöprovfiske

Det här behöver du för att kunna utföra ett sjöprovfiske

Datavärdskap på SLU

Institutionen för akvatiska resurser är datavärd för fisk på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Vi levererar kvalitetssäkrad data från provfisken inom nationella och regionala miljöövervaknings- och kalkningsprogram. Med vår insats får omvärlden snabbare tillgång till de senaste resultaten. Information om datavärdskapet finns också på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Bedömningsgrunder för fisk


Kontaktinformation

Anders Kinnerbäck, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
anders.kinnerback@slu.se, 010-478 42 34