Fakta:
Datainsamling inom DCF finansieras till 60% av medel från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF).
Våra ombord- och hamnprovtagningar sker till stor del ombord på kommersiella fiskebåtar. Vi tar prover på samtliga arter som fångas av enskilda fiskerier.
Provtagningar i hamn är ett relativt enkelt sätt att samla data. Här fokuserar vi på de kommersiellt viktigaste fisk- och skaldjursarterna och vi samlar in data om längd, ålder, vikt och i vissa fall även lekmognad. Vi provtar ungefär 200 fiskar per tusen ton landad fisk.
Likväl som att vi tar prover på landad fisk är vi också med ute på kommersiella fiskebåtar för att registrera uppgifter om utkast av både fisk och andra marina livsformer.
Vi använder oss också av uppgifter som yrkesfiskare lämnar i sina fiskeloggböcker, bland annat mängden landad fisk. Vi kan också räkna ut hur lång tid det har tagit att fiska upp fisken.
Data från våra ombord- och hamnprovtagningar lagras i SLU Aquas databas Fiskdata2 (FD2). Det är mest data från insamling inom våra större miljöövervakningsprogram av fisk och skaldjur som ligger i databasen, men vi arbetar med att samla även data från mindre projekt där.
FD2 är ingen öppen databas men data kan göras tillgänglig vid förfrågan till registrator@slu.se.
Datainsamling inom DCF finansieras till 60% av medel från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF).
Magnus Andersson, Forskningsassistent, Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU, lars.magnus.andersson@slu.se 010-4784066, +46 0725310608