SLU Aqua Sailor

Senast ändrad: 17 april 2023
SLU Aqua Sailor på vattnet. Liknar windsurfingbräda. På seglet är SLU:s logotyp, en svenska flagga och texten Keep clear och www.sailbuoy.no. Foto.

SLU Aqua Sailor är en obemannad seglande drönare som används för datainsamling inom forskning och miljöövervakning. Självgående ytfarkoster har en lång rad fördelar jämfört med traditionell fartygsbaserad datainsamling: de har minimal miljöpåverkan, går tyst, fungerar i alla väder och erbjuder en smart och skonsam form av datainsamling.

SLU Aqua Sailor användas både inom forskning och miljöövervakning och erbjuder en billig och störningsfri metod för datainsamling.

Ombord på SLU Aqua Sailor finns ett vetenskapligt ekolod vars data tack vare nya algoritmer kan användas för att räkna mängden fisk och plankton. Detta minskar behovet av traditionella provfisken och leder till att drönarteknologin också ger skonsammare provtagning. Med SLU Aqua Sailor mäts även salthalt och vattentemperatur, och via gps kan forskarna kontinuerligt följa var drönaren befinner sig.

SLU Aqua Sailor är byggd i Norge och köptes in till institutionen för akvatiska resurser hösten 2018, med delfinansiering av Nordiska ministerrådet. SLU Aqua Sailor är stationerad vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

SLU Aqua Sailor - en del av expedition med "extra allt"

Under senvår och sommar 2020, 2021 och 2022 seglar Aqua Sailor runt mellan Öland och Gotland och samlar in data om mängden fisk och djurplankton.

Den automa datainsamlingen pågår delvis samtidigt som fiskeriundersökningen SPRAS som samlar information om sill och skarpsill i Östersjön, och som genomförs med forskningsfartyget R/V Svea. Genom att matcha data från SPRAS med den data som samlas in med den seglande drönaren hoppas forskarna få ännu bättre kunskap om hur Östersjöns ekosystem fungerar.

Läs nyhet om projektet (2020-04-28): Expedition med "extra allt" vidgar förståelsen för Östersjöns ekosystem

Kartläggning av fisk i Kattegatt 2018

På sin första tur i december 2018 seglade SLU Aqua Sailor över 600 km i områdena runt Lilla Middelgrund och Fladen i Kattegatt. Data som samlats in kommer att användas för att förbättra skyddet av Kattegatts unika livsmiljöer.

Läs nyhet om projektet (2018-12-17): Seglande drönare kartlägger Kattegatts fiskbestånd >> 

Under 2019 användes SLU Aqua sailor runt Karlsöarna i Östersjön under 42 dagar mellan april och juli 2019. Under 2020 och 2021 sker samma undersökning.

SLU Aqua Sailor har en kamera ombord. Filmen nedan visar bilder från seglatsen i Kattegatt.

Fakta:

SLU Aqua Sailor specifikationer

Längd  2 meter
Vikt 60 kg
Hastighet 1-2 knop
Framdrivning Vind
Seglingsförmåga   Klarar navigering i 3-20 m/s och över 12 m våghöjd
Kommunikation GPS, Iridium-satellit
Mätsensorer Ekolod, Simrad WBT Mini, NBOSI logger för temperatur och salthalt
Tillverkare Offshore sensing Norge, www.sailbuoy.no 

 

Om du önskar att hyra SLU Aqua sailor för vetenskapliga projekt kontakta Jonas Hentati Sundberg


Kontaktinformation

Jonas Hentati Sundberg, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
jonas.sundberg@slu.se
, 010-478 40 70, 073-938 79 69