Ökat intresse för fyrhjulingar i kombination med en stor vältbenägenhet har gjort att fyrhjulingar numera är ett av våra mest olycksdrabbade fordon. Riskbilden är komplex och kräver kombinationer av olika åtgärder för att dödsfallen ska minska. Därför bedrivs inom SLU ett flertal olika projekt för att öka säkerheten vid användande av fyrhjulingar.
Vid årsskiftet 2018/19 fanns nästan 190 000 registrerade fyrhjulingar, vilket nästan är en fyrdubbling av antalet registrerade fordon sedan 2009. Årligen omkommer cirka 8-9 personer på fyrhjulingar i Sverige, varav de flesta (5-6) omkommer på väg och i singelolyckor. Fyrhjulingen hade vält vid 70 % av alla dödsolyckor. Av 10 omkomna förare så var 7 alkohol- eller drogpåverkade. Trots att terränghjulingar i normalfallet inte får färdas på allmän väg, så skedde 4 av 10 dödsolyckor på vägar med statlig eller kommunal väghållare.
Fyrhjulingar har alltså blivit ett av våra mest olycksdrabbade fordon och i användningen finns en hög risk för vältningsolyckor. Därför finns det också stora incitament att arbeta olycksförebyggande. Dödsolyckor med fyrhjulingar är ett internationellt problem, och inte ett specifikt svenskt problem.
I Australien har man infört en ny säkerhetsstandard i syfte minska antalet döda fyrhjulingsförare. Nya fyrhjulingar måste i Australien framöver ha information om vältningsvinkel på maskinen, uppfylla ett minimikrav för stabilitet i lutningar (vältningsvinkel) samt vara utrustade med ett vältskydd enligt (Australian Competition and Consumer Commission, 2019).