Övervakning av fiskbestånd vid kusten

Senast ändrad: 06 mars 2025

På SLU Aqua ansvarar vi för att genomföra den samordnade regionala och nationella övervakningen av kustfisk.

Vi samordnar och utför provfisken längs hela Sveriges kustområde i syfte att övervaka och kartlägga fiskbeståndens status och hälsa och bedöma miljöstatus. Vår insamlade data används för fiskerirådgivning, miljöbedömningar och för att studera effekter av mänsklig påverkan, bland annat från industri och kärnkraft.

Så här övervakar vi fisken längs våra kuster

Våra provfisken sker genom standardiserad metodik vilket innebär att vi har möjlighet att följa långsiktiga förändringar i fiskbeståndens artsammansättning, artrikedom och storleksstruktur.

Karta över våra provfiskeområden
Karta över provfiskeområden

Klicka på kartan för bättre upplösning.

Nationell övervakning

Integrerad kustfiskövervakning

Årligen bedriver vi en omfattande integrerad kustfiskövervakning i syfte att kartlägga fiskbeståndens status, hälsa och miljögiftsbelastning för att upptäcka förändringar som kan tyda på storskalig påverkan av miljöfaktorer.

Övervakningen gör vi genom provfisken i fyra referensområden som har låg lokal mänsklig påverkan: Holmöarna i Bottniska viken, Kvädöfjärden i Egentliga Östersjön, Torhamn i södra Egentliga Östersjön och Fjällbacka i Västerhavet. 

Regional övervakning

Östersjön

Östersjöns kustfisksamhällen övervakar vi framför allt med nät. Provfisket sker vanligen i augusti men vissa områden provfiskar vi även på hösten. Det här gör vi för att fånga arter som är aktiva vid kusten när vattentemperaturen är kallare. Under den varma säsongen fångar vi framför allt abborre, gers, gös och olika karpfiskar (exempelvis mört och björkna). Skrubbskädda, torsk, simpor, tånglake och sik är exempel på arter som är vanligare under den kalla säsongen.

Västkusten

Vid västkusten övervakar vi det kustnära fisksamhället framför allt med hjälp av ryssjor. Ryssjorna är små ålryssjor som vi vanligtvis sätter parvis. Provfisket sker på grunt vatten under sommar och höst. Vanliga arter är torsk, ål och olika snultror.

Hitta data

Kontaktpersoner

Ronny Fredriksson (datavärdskap)
Peter Ljungberg (databaser) 
Anders Adill (utförande och kvalitetskontroll) 
Martina Blass (åldersanalys)
Jens Olsson (verksamhetsledning) 

Fakta:

Finansiering och samarbete

Den integrerade kustfiskövervakningen bedrivs inom ramarna för den nationella miljöövervakningen och finansieras av Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) och Naturvårdsverket. Studierna utför vi i samarbete med Göteborgs universitet och Naturhistoriska riksmuseet.

Den regionala miljöövervakningen består endast av beståndsövervakning, och den finansieras av HaV och länsstyrelser.

Övervakningsmanualer för miljöövervakning

Metodiken för provfiske beskrivs i övervakningsmanualer som är utformade av Havs-och vattenmyndigheten. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats hittar du aktuella övervakningsmanualer (undersökningstyper) för de programområden som HaV ansvarar för.

 


Kontaktinformation

Anders Adill, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
anders.adill@slu.se, 010-478 41 10