De pelagiska fiskbestånden i de stora sjöarna övervakas med hjälp av hydroakustik och trålning. Datainsamling sker årligen i Vänern, Vättern och Mälaren, emedan Hjälmaren och Storsjön besöks med några års mellanrum.
Hydroakustisk teknik ger möjlighet att undersöka stora vattenvolymer med jämförelsevis liten mängd provtagen fisk. Ekolodning lämpar sig därför särskilt för marina miljöer, kustvatten och stora sjöar.
Simblåsan reflekterar ljud från ekolodet
Det är huvudsakligen simblåsan på en fisk som reflekterar ljud från ekolodet. Simblåsans storlek och form skiljer sig mellan arter och med individuell storlek vilket leder till att ljud reflekteras på olika sätt. Fisk utan simblåsa ger svaga ekon. Av dessa anledningar behöver hydroakustiska data kompletteras med information om artsammansättning och storleksfördelning hos det fisksamhälle som studeras för att beräkna fisktäthet och biomassa.
Datainsamling med hjälp av hydroakustik omfattar vattenvolymen från några meter under ytan till ett par decimeter över botten. Den ”blinda zonen” omedelbart under ytan kan övervakas med alternativ hydroakustisk teknik, som till exempel horisontell ekolodning. Man kan också placera utrustningen djupare och ”titta uppåt” mot ytan.
I sjöar, under viss tid på året, uppehåller sig en betydande andel av fisken i det varmare vattnet nära ytan. I djupa sjöar kan bottenområdet studeras med högre upplösning om ekolodssvängaren placeras djupare, närmare botten. Sötvattenslaboratoriet (SLU) genomför ca 40 tråldrag à 20 minuter per år för att täcka behovet av biologisk information för 230-250 km3, beroende på hur många sjöar som besöks ett visst år.
Europeisk standard på gång
En europeisk standard för beståndsskattning av fisk med hjälp av hydroakustik i sötvatten utarbetas inom CEN. I Nordamerika finns motsvarande i bruk sedan 2009.
Kontaktperson: Thomas Axenrot, Sötvattenslaboratoriet