Möt en naturhälsopedagog

Senast ändrad: 31 januari 2024

Bosse Rosén är naturhälsopedagogen och naturguiden vars arbete till stor del kretsar kring kopplingen mellan natur och hälsa. Bland mycket annat har han gjort en guidehandledning till Natur på recept.

Bosse Rosén är naturhälsopedagog och auktoriserad naturguide, legitimerad sjukgymnast och instruktör i mindfulness. I Täby kommuns pilotsatsning Natur på recept har Bosse Rosén skrivit en guidehandledning och varit delaktig i utbildningen av guiderna. Vi undrade förstås vad det är som är så bra med den här sortens naturvägledning?

- Bara att signalera att det är ok att använda naturen för att värna om sin egen hälsa är värdefullt. Man kan förstås gå ut i naturen på egen hand, men många kan behöva vänlig puff för att komma iväg. Ofta är vi dessutom upptagna av att prata eller grubbla. En vägledare kan hjälpa till att öppna sinnena och skapa en djupare naturupplevelse. Och därigenom visa hur jag kan få ut lite mer av min naturvistelse.

Bosse Rosén anser att de allra flesta kan ha hjälp av mer medvetna naturvistelser. Naturen erbjuder rörelse och ro som kan vara en kraftfull motvikt till dagens stillasittande och stress. Natur på recept kan vara särskilt bra för personer med till exempel stressymptom eller lättare depression och som därför inte tar sig för att gå ut i naturen.  

- Men mitt huvudfokus är egentligen att inspirera fler att använda naturen som friskvård, för att förebygga att man behöver få ett recept på naturvistelse.

Att se om sin hälsa i naturen är kanske inte nödvändigtvis bättre än annan träning, men där finns många fördelar.

- Du kan använda det du ser omkring dig i naturen för effektiv, lekfull träning på vilken nivå som helst. Sedan är naturen gratis, alltid öppen och omväxlande. Inte minst gör ju väder och vind att varje träningstillfälle unikt.

I framtiden kommer fler att upptäcka vilken fantastisk resurs naturen är för vår hälsa. Då bör det också bli en större efterfrågan på vägledning av hög kvalitet. Men också på att vi behöver natur nära där vi bor och jobbar.

- Jag ser framför mig en folkrörelse där människor tar för vana att planera in några minuters medveten naturvistelse varje dag. Tänk vad det skulle betyda för folkhälsan! Men också vilken grej när samhällsplanerarna börjar se tätortsnära natur som en riktig strategisk del av en tätorts infrastruktur och inte bara lite grönt på ytor som blivit över. Jag skulle också vilja uppmana fler naturvägledare att börja ta med hälsoaspekten på olika sätt i sina guidningar. Och jag hjälper gärna till och visar hur jag tycker att man kan göra. 

FAKTA
Bosse Rosén för fram kopplingen natur och hälsa på alla sätt han kan. För Storstockholms naturguider leder han turer med teman som "Bota din naturbrist" och "Stark i naturen". I egna företaget Balansverkstans "Utemaningar" visar han hur vi på olika sätt kan använda naturen för att må bra i både kropp och sinne.

Läs mer på Stark i naturen

Ladda ner Bosse Roséns guidehandledning för Natur på recept.

Prova på! Mindfulness i naturen, Tyresta 28 januari


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv